Ahad, April 17, 2011

MUET Sample Essay Mid Year 2011 - The Importance of Friendship

Hey guys. I'm glad MUET is over. I was over-worried. But, I don't quite care about the band anymore. As long as I passed, it is okay. So,as soon as I reached home after the 16th April, I checked the answer of my reading paper. Literally. And I'm kind of satisfied with it.

The number 2 essay: "The Most Important Thing in Life is Friendship. Do you agree? Discuss", well something like that. It sounds easy, right? But for some reasons, I got blank and a bit clumsy that day. So, honestly I'm kind of frustrated with my essay. That's when I decided to remake this essay.

So here it is. I send my essay to someone to be checked out, especially the grammars and the words used. So far, she haven't replied me yet.

Here is the sample (unedited version);

The Importance of Friendship

      It is as easy as ABC when it comes to find and make friend; or perhaps, friends for those who are diligently-social. Additionally and particularly, despite of the presence of various social networks these days, finding friends is just in our hands or to be exact on our fingertips. According to Oxford Advanced Learner’s Dictionary, friendship is a relationship between friends; the feeling or relationship that friends have; the state of being friends. Yet, so little people know of how important and valuable friendship is.

       First and foremost, a friendship blooms when there are sharing of emotions and feelings. Either you happy or sad, frightened or brave, you can express all those kind of feelings to your friends as they might listen to you heartily or with concerned. Real friends usually will laugh upon the jokes you’ve made, cries for your mournful stories, support you, motivate you, advice you and so on. For an easy example, when there’s been death of any relative of yours, you urge to tell someone to share your grief and you might badly want to be hugged and comfort at that moment. So, here’s when friends is needed. It is proved that the tendency of depression (which at most cases end up in suicide) are higher for those with no or less friend and those who often suppressed their feelings all to themselves. So, speak your mind towards trustworthy friends and sense the internal and emotional freedom.

      Secondly, friendship can considerably assume as a helping hands. When you or he or she undergoes troubles or difficulties, a sincere helps will be it. No hesitation occurred when helping in friendship compared to giving helps to people you don’t fairly knows. If you are having a pet, for example, but in the same time, needed to go abroad for quite a while, you can surely ask a friend of yours to look after it, and it’s relieving to leave something you love behind with the people you trust. Or maybe for other example, you could ask for your friend to buy medicine and to take care of you if you are sick, and of course, you will absolutely do the same if your friends are having situations too. But, be sure to not be counted as a type of friend who likes ‘taking-advantages’.

       Thirdly, a friend can be your critics. There are types of friends whom may concern of appearances, attitudes, etc. You, yourself might not realize whether your shoes are untied or, probably your jeans are unzipped. Do not have high expectation for people that you barely knows to bash and ashamed you. Plus, friends can criticized your outwear so it is suitable for certain occasion, and can trend you to be more fashion-alert. If you are having bad habits like sleep walking for example, and you by any chance did not know about it, that’s where your friends can fix you. Or perhaps, there are some attitudes that most of people you know don’t like about you, your friends can criticize and by that, makes you realize and change. Like most of people think that you are bad-breath for example, by having friends to criticize you, you can make some changes and be liked more.

        Last but not least, friendship can change you. It is crucial to be picky when choosing friends because if we have uncivilized friends, we might likely turns out like them. But of course, we can change them to be more morale and civic-concerned. All that depends on one’s willingness and faith, and especially one that can stand and maintained own principles. Vice versa when it happened to be that you are the one with negative attitudes and for some reasons, befriend with those who are civilized etc. (with good attitudes), steadily without you even realized, you will followed the rhythm of the good-morale friends. There are so many illicit and ill-mannered cases nowadays, especially involving teenagers, and mainly when asked of the reasons for such unpleasant actions, they’ll blamed their tendencies to follow their uncivilized friends or they were challenged by them. So, the types of friends can change you and it is advisable to find good friends so you will change to be good or even better.

       In a nutshell, the importance of friendship can only be valued by those who have friends. Treat and appreciate them nicely as they are one of your big families. No bills can value the price of a friendship. The more friends you have, the more you’ll be happy. Be sincere of giving anything or any kind cause you might as well received. A friend in need is a friend indeed.

Khamis, April 14, 2011

AKU RIMAS AKU LEMAS

Aku tak ingat aku dah cerita ke tak pasal ni. Macam belum je. Takpe. Kalau aku cerita lagi sekali pun, peminat (peminat ke??) aku tetap akan baca. Ianya satu cerita yang dikoleksikan. Bukanlah macam hikayat, novel atau telenovela.

Nak dipendekkan cerita, aku ni tak berapa nak pandai bab-bab berenang ni. Berenang katak boleh la. Tapi tak pergi jauhla. Bila aku buat berenang katak, di mana seluruh badan akan tenggelam dalam air, aku akan hayun kaki dan tangan sedaya upaya.

Rasa macam jauh je aku dah berenang, tapi bila timbul kat permukaan, ek eleh, takat 1 meter pun tak sampai. Cit Podah !

Kalau hari-hari cuti yang bersesuaian, family akan merancang untuk pergi vacation. Antara tempat vacation yang paling kerap keluarga aku kunjungi ialah Teluk Batik, Sg. Klah etc. Kalau kat Sg. Klah, tak adalah akan terjadi kisah lemas ni, sebab aku punya kaki sampai untuk mencecah dasar air.

Masalahnya bila mandi kat Teluk Batik !

Apabila kami sekeluarga mandi, semua bukan main seronok tak hingat dunia. Aku pun. Bila ada yang cuba berenang jauh ke tengah, aku pun nak ikut lah. Biasanya orang-orang yang pergi ke tengah ni pakai pelampung. Aku ni pulak tau nak ikut je tanpa pelampung. Asalkan kaki aku sampai mencecah dasar laut je, aku akan berani untuk jalan lebih ke hadapan.

Ye lah. Bila kaki kita still sampai mencecah, dan kita terus berani untuk jalan ke hadapan, lama-lama kita akan sampai satu tahap di mana kaki kita tak sampai terus untuk mencecah ke dasar laut. Hah ! Bila itu terjadi, aku pun akan mula jadi cemas dan terkapai-kapai.

Aku memang betul-betul ingat keadaan aku pada suatu masa tu. Kaki aku memang tak sampai nak cecah dasar laut. Kakak dan adik aku waktu tu dah tak jauh dah dari aku. Tapi aku asyik tenggelam timbul. Dan aku mula jadi cemas. Dengan nafas pun tak terkawal dan boleh kata aku hampir tak bernafas la. Asyik terminum air laut je. Last-last, aku terus tenggelam dan gapai tangan aku tanda meminta pertolongan.

Nasib baik kakak aku tak jauh dari aku dan dia datang kepada aku dengan pelampung besarnya itu. Aku berpaut kepad pelampung itu dan dia membawa aku kembali ke kawasan cetek. Abah pun berkata “tulah pandai-pandai nak pergi jauh-jauh. Dah tau diri tu tak pandai berenang. Tu lemas betul2 tu.”

Melihatkan wajah aku yang pucat, aku diarah berehat di tapak perkelahan. Memang kena bebel lah aku. Tapi aku kene bebel dengan nada yang risau. Aku faham la dorang risaukan aku.

Setakat ni, aku hamper lemas sebanyak 3 kali, di Teluk Batik semuanya. Semuanya terjadi dalam linkungan tahun 2003 – 2010. Paling terkini, tahun 2009 or 2010 la kot. Sewaktu aku memegang darjat pelajar IPT.
Since tu, Mama macam forbidden aku dari mandi laut. Kalau pergi ke sana pun, aku lebih kepada duduk-duduk menikmati panorama yang mendamaikan. Aku sendiri pun dah cuak untuk mandi laut. Tapi, aku tak cakap yang aku tak akan berenang kat laut buat selamanya. Aku still akan buat tapi tak tahu lagi bila.


P/s : masin gila air laut. Aku asyik terminum je. Ewww..Entah2 banyak kumbahan manusia. Pernah gak aku makan tembikai sambil mandi kat laut, sekali tercicah air laut dan aku makan jer..Bwekkk…

Jumaat, April 01, 2011

Aku ke orang lain??

27 Mac 2011. Hari Konvokesyen Ke 6 PSIS dan yang kedua bagi aku. Aku pun tak tahu kenapa aku berdegup bagai nak tercabut jantung dan tangan membeku bagaikan tengah duduk kutub Utara atau kutub Selatan. Bukan hiperbola wa cakap sama lu !!

Sedang aku duduk menunggu giliran untuk naik pentas, aku pun mengelamun ke bumbung dewan serbaguna PSIS tu. Teringat la aku tentang kejadian pahit yang berlaku tatkala aku memandang lampu syiling di barisan kedua dari kiri iaitu Kejadian lampu terbakar sewaktu dinner JP. (sila rujuk link untuk cerita detail).

Ya. Secara ringkasnya, lampu dewan yang tu telah terbakar time aku sedang kusyuk bagi award kat atas stage. Aku memang tak faham kenapa semua orang lari keluar dari dewan. Sebab aku kat atas stage memang tak dengar langsung apa arahan dorang.

Orang sekeliling aku pun semua dah lari. Dengan hamper hadiahnya tercampak kat tangga la. Nasib baik gadis-gadis hadiah (mereka yang bawa hadiah dari belakang stage kepada pemberi), dorang tarik aku turun dari stage. Dan kemudian Ahmed Farhans yang hadir pada hari tu, telah menyambut tangan aku dan membawa aku lari keluar dewan. TQ ya kepada pemberi hadiah dari SMD tu.

Dah keluar dewan baru lah aku faham apa yang terjadi. Lampu dewan terbakar. Apabila aku dimaklumkan mengenai perkara itu, sumpah aku hampir pitam. Nasib baik adik-adik Jabatan Hospitaliti pegang tangan aku dan pimpin aku bersama si Ahmed Farhans tu. Adik tu tanya ‘akak tak apa-apa ke?’ TQ ye adik entah sapa nama dari JH tu. Itulah yang jadi dalam dewan tu time dinner JP dulu.

Em…Panjang aku mengenang kejadian tu dalam dewan sewaktu konvo. Sikit sikit aku mengeluh. Lepas tu aku tumpukan pada graduan-graduan yang naik atas stage untuk terima sijil or diploma dorang. Tiba-tiba lampu spotlight kat tepi 3 baris kerusi di hadapan aku meletup ! Terkejut orang-orang yang berdekatan.

Dan tak semena-mena orang yang sekeliling aku (graduan-graduan Jabatan Perdagangan yang terlibat dengan dinner tu) jadi gabra. Masing-masing meluahkan rasa cuak dalam diri. Aku pun terasa cemas di dalam hati. Spontan keluar ayat dari mulut aku “kat opis aku pun banyak benda kene petir dan rosak.  Entah-entah ada benda ikut aku dan tak suka kat aku”.

Mereka yang mendengar respon aku hanya mendiamkan diri. Mengiakan tidak, menidakkan pun tidak.
Perasaan aku je tu kot. Atau memang ada benda yang ikut aku. Atau bukan aku, tapi orang lain.

P/s : aku ni senang rasa bersalah kalau aku ni antara punca terjadinya sesuatu kesalahan. Tahap rasa bersalah aku ni agak tinggi sampai aku pernah terfikir nak buat tindakan bodoh yang salah di sisi agama. Jauh-jauhkanlah perkara demikian daripada aku. Amin.

Terdapat ralat dalam alat ini