Jumaat, Mei 06, 2011

Skuter, Kau Telah Menghiris Kakiku.......

Skuter, kau telah menghiris kakiku….
Betapa aku terasa pilu dan sebak di dalam hati tatkala terkenang peristiwa lama. Bukan aku tidak mahu mengingatinya lagi. Tetapi, memori itu hanya datang menyinggah sejenak tatkala aku terpandang kelibat skuter kanak-kanak itu. Ianya satu peristiwa yang berdarah. Di kala aku menjelang usia belasan tahun yang ku kira sekitar 11 atau 12 tahun. Ah, aku pun tak pasti.

Al-maklumlah bagi kanak-kanak untuk bersifat hiperaktif dan terkinja-kinja. Apatah pula, mendapat mainan yang baru dan menjadi trend masa itu. Ya..Masih ku ingat keseronokan dalam berpura-pura menjadi salah satu watak Teletubbies iaitu Po.

Tidak susah bermain skuter itu. Hanya perlu pegang pada pemegangnya (handle) dan bagi mereka yang biasa menggunakan kaki kanan berikutan kaki kanan mempunyai daya yang lebih kuat, akan meletakkan kaki kiri di atas base skuter. Kaki kanan akan menolak sehabis daya untuk mencapai kelajuan yang termampu.

Di tayar belakang skuter, disediakan brek kaki.  Walaupun sebenarnya boleh je kalau nak break  dengan cara tahan kaki kat lantai atau lompat turun je dari skuter tu. Tapi, biasalah. Dah skuter tu dah ada brek, aku kene lah manfaatkannya. Ok.

Time tu aku main dalam rumah. Kat ruang tamu. Tengah hari. Mama sibuk-sibuk daripada memasak dan bersiap sedia nak pergi ambil adik (Epoi) dari sekolah.

Aku pulak tengah speed kat ruang tamu. Ye, speed tu mestilah x melebihi 30km/j pun. Skuter jer…..Pastu aku pun cuba la nak break guna brek kaki …’zupp’. Aku terasa pedih tiba-tiba. Aku turun dari skuter dan aku dapati, darah menitis-nitis sekitar rumah.

Adei. Pedih gak la. Kaki aku tu sebenarnya termasuk bawah brek dan memijak tayar. Tayar yang sedang berpusing-pusing dengan daya kelajuannya tersendiri, telah drag kaki aku slowly dan zzuuupp, membelah 3 jari kaki aku.

Tapi x delah sampai putus jari tu. Juz belah epidermis dan erm;…apa2lah…Tapi pedihnye bukan kepalang.

Pas sapu minyak gamat, aku lap lah darah aku yang berjejeh-jejeh atas marmar putih sekitar rumah.

Tapi, aku x de fobia dengan skuter tu. Cuma, makin kita membesar, kita dah x sesuai la nak main benda tu. Apatah lagi kalau ‘membesar’ dari segi saiz dan tubuh badan. Kalau naik gak skuter tu, mau patah dua wooo….em,,, Kesan hirisan tu masih kekal di jari kakiku sehingga kini….

P/s : Hahaha. Sapa rasa aku patut ambik sastera, angkat ketiak????!!!! Ok, x de la kesusasteraan sangat  bahasa aku pun. Hei, pesanan penaja di sini bukan untuk menjatuhkan syarikat yang jual skuter mainan tu. Pesanannya, pandu cermat jiwa selamat lar….
Hehehehe…

Kenapa Kena BerBlog .

Kenapa kene Ada blog??
Ada tak orang sekeliling korang tanya, “kenapa kene ada blog?” atau “blog tu untuk pe? apa faedahnya” atau mungkin juga “blog? Pekejadahnye tu? Tak pernah dengo pun.”

Kalau ada, ha, di sini aku sediakan jawapan untuk semua soalan yang nak kata bengong, tak adalah bengong sangat pun….Tapi apa yang aku tulis kat sini bukanlah jawapan yang tepat apatah lagi sahih dan fakta. Ni jawapan aku. Mengikut pemikiran otak yang sebesar penumbuk aku ni.

Ok.Em.Blog.

Blog ni macam lebih kurang website la. Ada banyak domain untuk buat blog seperti blogspot.com, xxxxxx.com dan lain-lain lagi. Blog ni ada macam-macam tujuan mengikut keinginan individu masing-masing. Ada yang  berniaga barangan macam tudung, baju, pil kurus, vcd cetak rompak dan sebagainya. Tapi, for most cases, blog ni dibuat sebagai diari atau catatan harian atau perkongsian sesuatu.

Yang aku nak cerita ni, dari sudut diari lar…sebab aku nye blog lebih kepada cerita aku jer…ye la..buat apa aku nak cerita pasal korang, kan?

……………………………..(bunyi cengekerik mencecah sunyi)……………………………………

Ok.

Sebenarnya, bila kita dah tua nanti, dan bosan-bosan sebab anak or cucu tak balik kampong, ha…kita bolehlah baca blog kita time tu. Mesti seronok sangat bila teringat zaman muda-muda dulu. Lagipun,bila kita dah tua, kita asyik lupa je.

Macam aku umur 20tahun4bulan sekarang ni, bila aku baca balik intipati, entri blog aku yang lepas2, aku rasa syok sendiri la pulak. Aku kadang-kadang tak ingat pun aku ada taip ke cerita-cerita berkenaan. Hm..Seronok, seronok !

Hehehehe. Pastu, bila cucu kita punya kawan nampak kita ni tengah main blog, dorang akan cakap cam ni tau : 
“pergh, nenek ko pernah ada blog dulu."
  “fuyoo, nenek ko main internet.”
  “gila la wei, moyang ko tak buta IT”

Ha..Mesti membanggakan tau….

Hahahaha. Jauh tak pemikiran aku. Hehehe…Ye la..aku ni kan kuat berangan… Tapi tu semua boleh terjadi kalau umur masih panjang la. Insya-Allah.

Hm. Tu je ke sebabnya aku buat blog? Erm….

Hehehehe. Secara jujurnya. Secara sejujur-jujurnyalah. Sejujur-jujur-jujurnya, aku buat  blog ni sebab aku rasa seronok menaip dan berkongsi cerita pasal aku. Aku rasa sepanjang hidup aku ni, aku dah lalui macam-macam perkara yang menarik gila-gila. Aku nak share cerita-cerita aku dan itu bermaksud aku dah bersedia untuk orang tahu kisah aku. Mungkin orang boleh ketawa dengan baca cerita aku, mungkin orang boleh nangis, mungkin orang boleh kongsi perasaan dan nasihat sebab masing-masing ada jalan cerita yang tersendiri.

Manalah tahu, ada orang yang sangat naïf dengan dunia ini, dapat mengambil iktibar dari cerita aku.manalah tahu kan…

Aku tak berniat nak menjana wang melalui blog pun. Aku Cuma nak rasa seronok……biarlah aku syok sendiri pun…asalkan aku rasa seronok……

P.s : Kalau blogspot kene delete, tamatlah jugak riwayat blog aku. Moga panjang umur sehingga ke anak cucu wahai blogspot.com !

Rabu, Mei 04, 2011

Cadangan Hadiah Hari Ibu ~

Apa Yang Terbaik Untuk Ibu anda....

Memandangkan hari Ibu ni dah nak dekat,  teman nak bagi cadangan sikit la tentang hadiah apa dan macam mana yang sesuai untuk ibu anda.

Yang paling utama sekali, korang kenalah anggap ibu korang macam kawan baik korang. Dan bagi yang lelaki, bolehlah anggap macam awek/marka/girlfriend korang.

Adalah sangat tidak patut sekiranya anda menghadiahkan kuali /sudip atau mop lantai sebagai hadiah kepada seorang Ibu walaupun ibu anda asyik mengadu mop di rumah anda telah patah atau bontot kualinya telah hitam hangus.

Cuba bayangkan jika hari jadi anda sudah hampir dan di hati anda mengharapkan hadiah seperti teddy bear, Playstation atau Handphone. Tapi akhirnya, korang dapat buku mata pelajaran,tak pun buku motivasi ke. Ha ! Tak ke kecewa perasaan korang.

Walaupun ibu anda mengalami penyakit sebagai contoh, pasti dia tidak akan berasa gembira sekiranya anda menghadiahkan ubat kepadanya.
So, aku ada beberapa cadangan hadiah hari Ibu untuk korang pertimbangkan selain daripada ucapan ingatan tulus ikhlas :
  1.  Perfume
  2.  Barang kemas tulen
  3.  Jam tangan
  4.  Handbag
  5.  Kasut
  6.  Set Make-up tulen
  7.  Potret wajah ibu anda berbingkai besar
  8.  Handphone
  9. Percutian
  10.  Kupon (beri Ibu anda beberapa helai Kupon. Atas Kupon tu anda tulislah “kupon mengurut ibu selama sehari : tempoh kupon sehari”. Ni contoh je lah. So, kupon tu akan berkuat kuasa dari saat ibu anda mengemukakan/tuntut (claim) kupon tu. Tak pun tulis “Kupon Basuh Pinggan Seminggu” etc.
  11. Baju jubah, kurung ,kaftan, etc. Sekarang kan banyak fesyen yg bukan main lagi vogue-da-vast ! Belilah untuk ibu anda !
  12. Tudung eksklusif !
  13.  Pin tudung eksklusif.
  14.  Beri apa-apa mengikut minat ibu anda.

Sekarang ni, itu je lah yang aku terfikir. Kalau anda ada cadangan yang gempar gempur lagi, sila la tinggalkan komen !

Pesanan penaja : Sebenarnya, kalau korang tak peningkan dia sehari tu pun dah cukup.

Terdapat ralat dalam alat ini