Sabtu, September 25, 2010

DSK 4B, PSIS. -CLEAN-




Hehehe..plg malas sekali video pernah ku buat..tapi ni clean version kan...hehehe..banding version yg sebenar....neway..hope enjoy la..x de mende pun utk di enjoy kan...

tapi jgn marah if aku publish kat you tube.. !!

Isnin, September 20, 2010

Aku ni Lembap ke Lembab?? Atau Kebab??

Hahahaha. Actually kelmarin aku agak lapang kot. Maka, hobi aku yang pertama-tama tu pun menjengah. Ye lar..hehehe...Manusia yang kuat berangan..aku tergolong la tu..Sedang aku asyik berangan-angan, lagak ala-ala filem hindustan, aku tiba-tiba teringat sesuatu yang jadi kat aku.

Ya...sesuatu yang jadi ketika aku masih sem 1, tapi aku baru taw time sem 4. 2 tahun tu..lama gak arh...
Sewaktu sem 4, di rumah sewa, aku sedang bergelak ketawa bersembang bersama rakan-rakan tercintan...Al-maklumlah, manusia bila bersembang, ditambah pulak dengan hidangan di depan mata, maka sembangan pun akan jadi panjang meleret-leret..........................................

Sampailah seseorang (aku x ingat siape) mengheret satu gosip yang aku x pernah ambik port pun..

Kawan aku :  Shyima, ko ingat tak ko pernah kene gosip dengan Mr. Z ??
Shyima        :  Em..x berapa ingatlah...kenape ek?
Kawan aku  :  x tau la ko kene gosip atau ko memang btl2 suke kat Mr. Z tu??
Shyima        :  Ish. X pernah pun aku minat dengan beliau tu la..sikit pun x pernah..langsung..
Kawan aku  :  Sebenarnya dah lama aku nak tanya kat ko, sekarang baru aku teringat. Aku pun x rase ko   yang minat Mr. Z tu..
Shyima        :  Kejap, kejap. Kenapa boleh timbul pulak pasal gosip aku dengan Mr. Z ni. Entah2 dia yang suka kat aku kot ! HAHAHAHA. !
Kawan aku :   Ngok ngek la ko ni...dulu ramai orang minat Mr. Z ni...kat kelas dia pun ade yang minat dia...yang bukan kelas die pun minat gak die...Awek die Jabatan hhkkklkhj;jkxkjkd...
Shyima        :  Hah. Habis tu pe kene mengena dengan aku pulak?? kenapa aku disabitkan kesalahan pulak??
Kawan aku :  Sebab ko jenis sengih2, pandangan mata ko tu banyak main2..mungkin dorang perasan n ingatkan ko minat kat Mr. Z ni kot..Sebab in the same time, ade seorang gurl ni yang betol2 hardcore kacau Mr. Z ni..Dorang ingatkan ko la orangnya..Padahal, aku sebenarnya tau perempuan tu sapa..
Shyima        :  Wah..Cilakak gila..Sapa pompuan tu? x pasal2 aku plak yang kene..
Kawan aku :  dfkdjakjdkjfijfie
Shyima        :  Owh..Emmm..baru aku teringat..time sem 1 dulu, aku duduk bilik dengan Wawa..pastu wawa cakap budak2  jabatan xkjfkdjfkdjfk cari aku..n petang tu gak, aku dikunjungi oleh geng awek Mr. Z dari jabatan dfkdjfkdjfkd tu..
Kawan aku :  Dorang buat pe?
Shyima        :  Dorang tanya je la..Tapi sumpah aku cakap aku memang x tau pe2 pun time tu..aku hidup dalam dunia aku sendiri jer..Dorang tanya aku, aku suka Mr. Z x? Aku jawab la x kenal sbb time sem 1 aku memang x kenal die pun..
HAHAHAHA...
Shyima        :  Pastu dorang siap bagitau lagi yang Mr. Z ni dah ade awek . Siap tunjuk lagi kat aku. Pastu dorang cakap jangan kacau Mr. Z lagi..Aku pun ok je la..Yang bangangnye, aku time tu fikir dorang nak tanya dan nak berkenalan dengan Mr.Z jer..Aku x syak wasangka langsung aku ni terlibat dengan gosip liar cam ni. Hehehee..Bangga pun ada..x pasal-pasal dah jadi cam artis..feymes sekejap...
Bukan geng awek Mr. Z dari jabatan hkdjfkdjkf tu je yang datang tanya aku face to face.. geng2 dari kelas Mr. Z ni sendiri pun datang tanya aku..secara berkumpulan pulak tu..Yang x puas hatinya, dorang tu pun kawan a.k.a jiran bilik aku...

Hahaha..yang x boleh bla nyer, time sem 1 aku buat je la muke innocent aku ke mana-mana aku pergi..Patutla geng jabatan kfdjfkldjkfdjkf tu asyik cari hal je dengan aku..nasib baik aku ni jenis steady jer n assume geng terbabit memang berperangai beruk sedemikian...
Aku boleh cakap sem 1 adalah antara sem paling hard untuk aku...tapi aku x pernah syak gosip yang aku x tau tu adalah puncanya..Kalaulah aku cepat tangkap pe yg terjadi..huh..mesti ade adengan aku menunjukkan x puas hati cam nak gadoh je...

Tapi kan...bila pasal orang lain, cepat je aku tangkap..cepat je pick up..tapi bler kene batang idung sendiri, lambat tol nak faham...lembab, lembap, kebab tol !

Jumaat, September 17, 2010

Fakta Umum. Perlu Tahu, Tapi X Bermakna Pun.

  • The term rule of thumb comes from the old English law that men couldn't beat their wives with anything wider than their thumb. 
  • Less than one percent of people who entered Germany's Auschwitz concentration camp survived, after being liberated by the Russians in 1945.
  • American poet Edgar Allan Poe was once thrown out of West Point Academy in 1831 after showing up for inspection stark naked.
  • A monkey's skull wrapped in leather and paper was used as a soccer ball in the very first World's Cup Soccer Championships in Uruguay.
  • Ants never sleep in their wholelife.
  • A reward of $1,000 was offered for information leading to the capture and conviction of a man robbing taxi drivers. The man turned himself in and demanded the reward as a result. He received a 20 year sentence for aggravated robbery instead.
  • The "pound" key on your keyboard (#) is called an octotroph. 
  • Elvis Presley's hip-wiggling started out as a stage fright. He was so nervous, that his legs would shake.
  • Bats always turn left when exiting a cave.
  • A man was arrested and charged with the robbery—of vending machines. The man posted bail, entirely in quarters.
  • TYPEWRITER is the longest word that can be made using the letters only on one row of the keyboard.
  • Our eyes are always the same size from birth, but our nose and ears never stop growing.
  • The most common name in the world is Mohammed. 
  • Tommy Lee Jones and Al Gore were freshman roommates at Harvard.
  • Tommy Lee Jones & Al Gore
  • Abdul Kassam Ismael, Grand Vizier of Persia in the tenth century, carried his library with him wherever he went. Four hundred camels carried the 117,000 volumes.
  • Los Angeles' full name is "El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula" 
  • The giant squid has the largest eyes in the world.
  • A polar bear's skin is black. Its fur is not white, but actually clear.
  • Experts at Intel say that microprocessor speed will double every 18 months for at least 10 years.
  • Hitler and Napoleon both had only one testicle.
  •  
  • Celery has negative calories. It takes more calories to eat a piece of celery than the celery has in it to begin with.
  • Camels have three eyelids to protect themselves from blowing sand.
  • In 1386, a pig was executed by public hanging for the murder of a child.
  • 111,111,111 x 111,111,111 = 12,345,678,987,654,321
  • All of the clocks in the movie Pulp Fiction are stuck on 4:20.
  • Months that begin on a Sunday will always have a "Friday the 13th."

Selasa, September 14, 2010

The Ugly Truth (My IC and License). *True*

Ramai yang tau dan ramai gila yang tak tau, bahawa IC aku nie dah mencecah bilangan KETIGA ! Tanpa cakap @ menaip banyak, ni hah buktinya..:

Hehehehe…Sapa-sapa yang dah de IC sila lihat belakang IC korang…Pada yang x pernah de pe2 masalah etc. , mesti masih 01 kan..hehehehe…Aku punyer 03 ! hehehe..x tau la nak bangga ke ape…

Kisah si IC #01.

Di bilik B 2-37, asrama MRSM KKB, aku sedang mengemas barang2 aku…Aku punggah semua isi dalam beg kelas aku ke atas katil..Aku susun barang-barang yang aku tabor tadi kat atas katil..Pastu aku pergi amek barang lain..tiba-tiba bilik dikunjungi oleh seseorang..Seseorang itu lantas menjejakkan bontotnye ke atas katil tanpa menggunakan mata..

Seseorang tu dok membebel-bebel pasal pe ntah aku pun x ingat..Aku plak yang sedang memegang barang time tu, lantas mencampakkan barang terbabit dan meluru ke seseorang.
“Oit. Beratnye ko. Bangunlah ! Ko duduk atas IC aku !”
“Alamak, x perasan.”

Aku mengangkat IC aku tu. Aku perasan cam de sumting wrong je dgn IC aku tu..Aku amati dengan mata kasar..aku amati pulak dengan kesemua senses aku…Huhuhuhuhu..Sudah patah meh ! Kalau takat patah biase bolehlah aku selotape sementara ke..Tapi patah betul-betul kat cip nyer…huhuhuhu…Bontot seseorang tu tajam betol larh…

Kisah si IC #02.

Masih di MRSM KKB, aku yang ketika tu form 3 kot..dan aku sudah memegang IC #2 setelah buat baru dengan kene denda RM30..my beloved bestfren (x nak mention nama,sbb die follow aku.tp die akan terase sendiri kot)hehehe..ok, Minah ni simpan IC dalam purse aku..Aku pun suruh la die jaga purse tu sebab aku tau aku ni jenis careless..

Pada satu malam yang indah permai, kami pergi ke rumah staf utk menonton final AF2. Setelah berpuluh-puluh cucuk satay kami habiskan dan selesai menonton, kami pun pulang ke kamar masing-masing..Barulah sedar yang purse tu tiada di sisi Minah !

Minah memaklumkan aku yang purse maybe tertinggal di rumah itu. Tapi bila dicari di rumah itu, tiada..Huhuhuhu…Kami plan nak biar je sampailah umur 18 tahun tapi…Tahun tu tahun PMR..so kene bawa IC time exam..So, both of us buat IC semula. N time final both of us pakai IC sementara..(aku kene denda RM30 lagi walaupun sepatutnya denda tu increase).

Time form 5, iaitu pada hari terakhir kami selepas selesai SPM, Alyaa mengemas bilik beliau..Dia terbalikkan almari dan terjumpa purse hijau..dan didalamnya ada IC Minah n shyima..Hehehehehe…

Tapi sekarang Shyima pakai IC yang #03. Walaupun rupa macam hampeh, macam warganegara bangla jer..tapi shyima tetap jaga elok2..Nak tengok betapa hampehnye rupe IC aku nie..Sila lihat lah..
hahaha.cilakak jer muka.

Masalahnye gambar IC dah buruk. Tapi gambar lessen pun nak buruk pehal..huhuhu…Gambar lessen L aku..:

Tapi kerani tempat aku ambik lessen ni cakap (setelah dengar aku mengeluh pasal gambar)
“Nak buat cam ne. Dah memang muka kamu. Lain lah kamu suruh orang lain ganti masa ambik gambar..Tak pun, muka kamu tu macam Siti Nurhaliza, gambar tu jadi cantiklah..”

Amek aku sebijik !



Isnin, September 13, 2010

Raya Ketiga - Merisik, Bertunang, Melangkah.

Pada hari raya ketiga, iaitu semalam lah kan..famili aku plan nak jalan-jalan mengunjungi sanak saudara yang memang sekitar Perak gak..Memang majoriti sedare kami area Perak jer..Rancangan asal kami nak pegi Bagan Dato' dan kemudian pergi ke Batu Gajah...

Tapi plan bercampur aduk sebab nenek akik ajak ikut rombongan merisik, bertunang dan melangkah nie..So, kiteorang pun pegi la ikut rombongan tu dulu..x jauh pun...Kami rombongan lelaki dari Kg. Belt dan perempuannya kat Kg. Bahagia jer..Dekat jer..

Tapi maybe masing-masing saling ajak-mengajak, so bilangan rombongan lelaki memang ramai gile kot..Lebih 8 kereta..Kereta pun bukan calang-calang..Didalangi famili lelaki menaiki Wish, pastu Grand livina pastu citra dan banyak lagi la..

Sampai-sampai kat rumah pihak perempuan, nenek akik pun bermadah-madah dengan bapak pihak perempuan..Kemudian, setelah dijemput masuk, rombongan lelaki pun masuk la dengan hantaran..entah berapa dulang aku pun x amek port ah..

Pastu merisik pun bermula..nenek akik dan besannya memulakan mukadimah..berpantun lagi tu..aku x ingat  cam ne...tapi yang aku faham maksud dorang ialah : "kami datang untuk bertanya, sudahkah bunga disunting orang" hah, lebih kurang camtu la..boleh ah..

Setelah pihak perempuan menyatakan "kami terima anda datang merisik", pihak lelaki pun menyatakan tujuan seterusnya iaitu untuk bertunang..

Aku kat belakang dah gelak-gelak sorang2..aku tanya mak cik2 aku, cam ni ke caranya..cam kelakar jer...

Pastu pihak lelaki bertanyakan syarat yang dikenakan pihak perempuan...mak aih..bapak die mmg demand kot..or itu memang standard price entahla..tapi bapak die cakap syarat-syaratnya ialah :

1.tempoh bertunang mestilah kurang dari setahun. lebih kurang lagi bagus.
2.hantaran RM10000 seorang. Hantaran pertama yang pihak lelaki bawa pada hari tersebut ialah sebanyak RM2000. Maka jumlah hantaran selebihnya ialah RM8000 yang perlu dijelaskan. Kalau boleh, kesemua bayaran hendaklah dijelaskan beberapa bulan sebelum diijabkabulkan.
3.mas kahwin pulak RM310.

Ok..memang standard kot harga cam ni..aku pun x tau..mungkin bapak girl tu x delah demand sangat..dah memang untuk anak dia jugak..

Tapi time bagi duit (duit pe ntah) bapak die juz bising sket la sbb x letak duit tu dalam bentuk bunga ke, x pun letak dalam album ke...

Perbincangan seterusnya ialah pasal melangkah. Aku pun x faham mula-mula..tapi dorang bagitau girl ni langkah bendul...

so, bapak dia minx sepersalinan pakaian dan cincin untuk si kakak jugak lar..itu je la...

Anyway, majils diakhiri dengan menyarung cincin...Ibu pihak lelaki yang sarung...Kat tingkat atas...Aku x pegi tingkat atas, tapi dorang cakap persiapan dorang giler beria la..macam nak kahwin jer...

Aku bukan pe..aku juz cam kagum gak ar dengan amalan tradisi yang masih dikekalkan...Sebab suasana semalam memang cam tradisional habis la...bermadah sana, bermadah sini...walaupun keadaan semalam agak kelam kabut sikit...

Rabu, September 08, 2010

Aku Orang Banjar...Tapi .....

Naik bersawang dah laman blog aku nieh nampaknya ! Argh..Jap ek.. sambil menepuk laman blog..Ah..dah bersih..Boleh la update..Btw, aku tau nak dekat raya dah..tapi esok lusa, tulat ke, tubis ke aku update la citer berkaitan raya...Wateva..................

Berkenaan tajuk plak, hah, ye ! Aku memang orang Banjar. Pure Banjar. And I am so proud to be one ! Aku pelik dengan orang yang malu nak ngaku dirinya Banjar..Bukan de pe2 masalah or menghinakan pun.
Hah ! Sapa yang tanya tu ? Banjar tu ape?? Kuih ?? Binatang?? Jelmaan ?? Hah...salah tu....
Banjar ni :
"Orang Banjar merupakan suku peribumi bagi sebahagian besar wilayah Kalimantan Selatan, kecuali di Kabupaten Kota Baru.
Mereka menggunakan bahasa Banjar, yang pada asasnya adalah bahasa Melayu. Nama Banjar diperolehi dari Kesultanan Banjarmasin atau dipendekkan menjadi Banjar, bertepatan dengan nama ibukota pada mula berdirinya."
Untuk keterangan lanjut, sila rujuk Wikipedia sendiri la....
Erm..Bukan pe..Kelmarin..Adik aku kejut aku dari tidor semata-mata nak mintak tolong printkan sumting..Malam tu aku x berapa nak amek port sangat la..Kepala otak aku time tu pikir port nak landing je la..Bersama bantal2 empuk dan ucuk kesayangan..
So, hari ni baru aku menunjukkan curiousity aku dan aku pun baca la artikel terbabit..
Artikel tu berkenaan Sungai Manik Bermandi Darah ..erm..Tajuk macam menarik dan mudah difahami..
Aku pun baca la...Baca punya baca...2,3,4 patah perkataan je yang aku dapat ketchap ! Mana x nye..Gile pekat bahasa banjar artikel terbabit..Beku otak aku cube translate tau !
Maka aku pun baca la bersama-sama ibu aku..dia la yang translate sket2...
Hehehee...Walaupun aku ni orang Banjar...tapi aku memang kureng bahasa banjar nie...Boleh kate hampeh tahap fail lah...
Atok aku nye bahasa banjar memang pekat sampai dia minx tolong pun aku x faham...
Ade la satu hari tu, atok aku cakap sumting dengan aku.. Aku plak dok "ha??" "pe dia" "ulang balik"...Agak lama aku dok "ha? ha ?ha? " nenek pun datang.."Orang minx tolong angkatkan kayu".Aiyark...sorila tok..Erm..lagi satu..
Actually, kami x panggil atok ni atok..untuk grandfather, kami panggil Nenek Akik...Aku pun x pernah panggil nenek akik aku ni atok...
Semalam pun aku jadi ketinggalan gak..Orang dok rancak bercerita time berbuka..Memang rancak dan bersungguh-sungguh la dorang bercerita..Tak lama pastu aku dapat tau gosip kat kampung ni dari orang lain dan aku pun tanya la adik aku..
"Ko ni ape lahh..Itulah yang kitaorang dok bercerita time bukak tadi. Takkan ko x faham sepatah pun..."
"Alah. Manelah aku faham..Korang cakap bahasa banjar..!"
Pengajaran untuk aku kat sini..belajarlah bahasa sendiri dulu barulah belajar bahasa orang..Sebab aku ni beria-ia nak belajar bahasa hindi dan korea..tapi bahasa sendiri tak nak plak belajar...


Jumaat, September 03, 2010

Jeles Menagih Kasih Sayang & Perhatian Punya Pasal




Perasaan Shyima memang cam hampeh je bila ingat kejadian-kejadian lampau..Actually, lepas dah wrote banyak-banyak kisah kat blog ni kan, baru Shyima sedar yang Shyima ni pada zaman dahulu, memang lah antara orang yang asyik buat masalah dan menimbulkan penyesalan..

Mungkin sampai sekarang pun aku asyik buat silap je sampai rasa menyesal nak mampus, tapi sekurang-kurangnya aku masih hidup untuk perbaiki n tak ulang balik kesilapan-kesilapan bodoh cam dulu.

Hehehehe..
Ada satu citer ni. Tapi Shyima nak mintak maaf terlebih dahulu la kat Saifuddin (Epoi) a.k.a adik Shyima ni sebab cerita ni berkaitan Shyima yang menyakiti dia.

Umur Epoi time tu maybe 1 tahun or 2 tahun..so, confirm dia tak ingat punya lar…Shyima plak maybe dalam lingkungan 5 or 6 tahun…Hah..Kejadian ni memang Shyima ingat sangat lar..
Begini ceritanya…..

Epoi yang masih baby yang tembam dan montel ni baru belajar berjalan..Kiranya 1st step Epoi lar… Aku pulak time tu, bersandar kat dinding…

Mungkin tengah merajuk sebab permintaan tak dilayan kot..Biasalah budak2…tak dapat apa yang dorang nak, mula la mengada-ngada merajuk…

Lagipun, beza umur aku n Epoi ni 3 tahun..so, aku telah dimanjakan dalam tempoh 3 tahun tu macam anak bongsu..tapi tiba-tiba Epoi wujud… Maka, aku pun merasa tercabar dan terasa macam kurang disayangi..(Biasalah…)

Sedang Epoi melangkah setapak demi setapak ke arah mama, aku yang bersandar tepi dinding tadi tu julurkan kaki dan …..

Pukkk !!!


Tersembam Epoi jatuh….Pe lagi..namapun bayi, menangis sakan la dia..Aiyark !!!!!
Tapi nasib aku tak berakhir begitu sahaja…hehehehe…

Mama yang x pernah marah aku mengejar aku menggunakan hanger dan aku pun berlari sambil menangis-nangis …Mak mana x marah…Kalau aku yang jadi mak pun aku akan marah !!

Aku lari dan menyorok bawah katil….Sambil menangis la..Tapi aku cover la takut nanti mama jumpa…hehehe…

Pastu mama pun give up nak marah aku dan kembali pada Epoi..

Tapi time tu, korang tau pe yang aku fikir..Mesti ar korang x tau…
Ye la.. Aku kan budak-budak hingusan lagi time tu…dalam kepala otak aku ni dok fikir yang mama n abah dah x sayang aku lagi..Dorang dah x bagi perhatian kat aku lagi…Memang teruk gak ar aku menangis time tu…

Tapi bila dah besar cam ni..baru aku tau kenapa mama marah sangat..huhuhuhu…Besar cam ni gak la baru aku dapat tau yang kasih sayang parent tak pernah berubah atau berkurang pun…Kasih sayang parent x berbelah bagi..So, sekarang aku sangat menghargai apa-apa yang mereka lakukan untuk membesarkan aku…Sementara mereka masih ada di dunia ini….
Terdapat ralat dalam alat ini