Khamis, Julai 07, 2011

Kepada Penunggang Motorsikal Yang Aku CINTAI ~

Jarang sekali aku buat entri yang marah-marah ni. Tapi aku memang dah agak hangin jugak la. Soalan no. 1 dan terakhir aku untuk entri ni ialah, Kenapa?

Kenapa apa?

Ha. Ini cerita dia.
Aku sedang menunggang motorsikal dengan kelajuan yang stabil dan purata 80km/j. Kadang-kadang apabila ada perkara menarik di seberang jalan, aku akan curi-curi tengok sebentar. Tapi selepas itu, aku akan fokus kembali pada pemanduan. Sedang aku menyusuri jalan raya yang kiri kanannya merupakan rumah penduduk, tiba-tiba sebuah motor menyusup masuk terus ke arah lorong kecemasan yang sedang aku lalui. Kalau motor tersebut menuju ke arah yang sama, tidak mengapalah. Tetapi, dengan selamber badaknya, dia masuk lorong kecemasan yang sedang aku lalui, dan menghala ke arah bertentangan. Saat itu hanya ada dua pilihan. Satu, mengelak. Dua, langgar je ! Aku pilih untuk mengelak. Of course ! Kemudian, aku meneruskan pemanduan dengan selamat. Selepas tu, aku terjumpa lagi kejadian yang sama. Esoknya, jumpa lagi. Lusa pun, aku jumpa lagi keadaan yang sama. Tu buat aku hangin tu.

Aku ini bukanlah insan yang handal apatah pula pakar membawa motorsikal ini. Aku cuma manusia biasa yang ingin menggunakan jalan raya dengan selamat. Selamat pergi, dan selamat kembali ke destinasi. Bukanlah juga aku ini orang yang patuh pada peraturan jalan raya.  

TAPI,

Kenapalah malas sangat nak berhenti dulu kat simpang rumah korang tu? Kenapalah malas sangat nak melintas jalan terlebih dahulu? Haiya, susah sangat ke?????

Dalam kebanyakkan kes yang aku alami, ada satu kejadian yang hampir mengancam nyawaku. Masakan tidak. Motorsikal aku hampir bertembung dengan motor yang tiba-tiba menyusup dari simpang rumahnya. Aku terpaksa mengelak dengan pantas. Tetapi aku dihon pula oleh kereta yang sedang laju di belakangku.  Nasib baik kereta tersebut yang kebetulan hendak memintas aku, tidak melanggar aku. Itu kalau nasib baik. Kalau nasib tak baik, ke hospital la jawabnya.

Kalau ikutkan hati, mahu saja aku langgar motor-motor yang berperangai sedemikian. Tapi, bila fikir-fikir balik, orang tersebut dan aku juga yang akan cedera akhirnya. Atau lebih teruk, K.O !

Jadi, nasihat aku kepada penunggang motorsikal,
1.      1.  Berhentilah di persimpangan sebelum melintas.
2.      2. Sila melintas jalan raya dengan selamat terlebih dahulu.
3.      3. Jangan menyusup masuk jalan raya arah bertentangan, bengong!
4.       4. Pandu bijak, jiwa selamat. Ingatlah orang yang tersayang. Tak pun, fikirkanlah nyawa orang lain kalau rasa-rasa macam dah kurang sayang terhadap nyawa sendiri. Oppssss !

p/s : Banyak kali aku alami kes-kes macam ni. Dan yang melakukannya, terdiri dari semua peringkat umur, kecuali bayi ,etc. (Yang boleh memandu motorsikal je lah. Tak termasuk OKU or etc. okay.)

p/s/s : baru2 ni aku hampir dilanggar treler sebab budak yg bw motor tanpa helmet dan buat perangai sebegini lah !

Jumaat, Mei 06, 2011

Skuter, Kau Telah Menghiris Kakiku.......

Skuter, kau telah menghiris kakiku….
Betapa aku terasa pilu dan sebak di dalam hati tatkala terkenang peristiwa lama. Bukan aku tidak mahu mengingatinya lagi. Tetapi, memori itu hanya datang menyinggah sejenak tatkala aku terpandang kelibat skuter kanak-kanak itu. Ianya satu peristiwa yang berdarah. Di kala aku menjelang usia belasan tahun yang ku kira sekitar 11 atau 12 tahun. Ah, aku pun tak pasti.

Al-maklumlah bagi kanak-kanak untuk bersifat hiperaktif dan terkinja-kinja. Apatah pula, mendapat mainan yang baru dan menjadi trend masa itu. Ya..Masih ku ingat keseronokan dalam berpura-pura menjadi salah satu watak Teletubbies iaitu Po.

Tidak susah bermain skuter itu. Hanya perlu pegang pada pemegangnya (handle) dan bagi mereka yang biasa menggunakan kaki kanan berikutan kaki kanan mempunyai daya yang lebih kuat, akan meletakkan kaki kiri di atas base skuter. Kaki kanan akan menolak sehabis daya untuk mencapai kelajuan yang termampu.

Di tayar belakang skuter, disediakan brek kaki.  Walaupun sebenarnya boleh je kalau nak break  dengan cara tahan kaki kat lantai atau lompat turun je dari skuter tu. Tapi, biasalah. Dah skuter tu dah ada brek, aku kene lah manfaatkannya. Ok.

Time tu aku main dalam rumah. Kat ruang tamu. Tengah hari. Mama sibuk-sibuk daripada memasak dan bersiap sedia nak pergi ambil adik (Epoi) dari sekolah.

Aku pulak tengah speed kat ruang tamu. Ye, speed tu mestilah x melebihi 30km/j pun. Skuter jer…..Pastu aku pun cuba la nak break guna brek kaki …’zupp’. Aku terasa pedih tiba-tiba. Aku turun dari skuter dan aku dapati, darah menitis-nitis sekitar rumah.

Adei. Pedih gak la. Kaki aku tu sebenarnya termasuk bawah brek dan memijak tayar. Tayar yang sedang berpusing-pusing dengan daya kelajuannya tersendiri, telah drag kaki aku slowly dan zzuuupp, membelah 3 jari kaki aku.

Tapi x delah sampai putus jari tu. Juz belah epidermis dan erm;…apa2lah…Tapi pedihnye bukan kepalang.

Pas sapu minyak gamat, aku lap lah darah aku yang berjejeh-jejeh atas marmar putih sekitar rumah.

Tapi, aku x de fobia dengan skuter tu. Cuma, makin kita membesar, kita dah x sesuai la nak main benda tu. Apatah lagi kalau ‘membesar’ dari segi saiz dan tubuh badan. Kalau naik gak skuter tu, mau patah dua wooo….em,,, Kesan hirisan tu masih kekal di jari kakiku sehingga kini….

P/s : Hahaha. Sapa rasa aku patut ambik sastera, angkat ketiak????!!!! Ok, x de la kesusasteraan sangat  bahasa aku pun. Hei, pesanan penaja di sini bukan untuk menjatuhkan syarikat yang jual skuter mainan tu. Pesanannya, pandu cermat jiwa selamat lar….
Hehehehe…

Kenapa Kena BerBlog .

Kenapa kene Ada blog??
Ada tak orang sekeliling korang tanya, “kenapa kene ada blog?” atau “blog tu untuk pe? apa faedahnya” atau mungkin juga “blog? Pekejadahnye tu? Tak pernah dengo pun.”

Kalau ada, ha, di sini aku sediakan jawapan untuk semua soalan yang nak kata bengong, tak adalah bengong sangat pun….Tapi apa yang aku tulis kat sini bukanlah jawapan yang tepat apatah lagi sahih dan fakta. Ni jawapan aku. Mengikut pemikiran otak yang sebesar penumbuk aku ni.

Ok.Em.Blog.

Blog ni macam lebih kurang website la. Ada banyak domain untuk buat blog seperti blogspot.com, xxxxxx.com dan lain-lain lagi. Blog ni ada macam-macam tujuan mengikut keinginan individu masing-masing. Ada yang  berniaga barangan macam tudung, baju, pil kurus, vcd cetak rompak dan sebagainya. Tapi, for most cases, blog ni dibuat sebagai diari atau catatan harian atau perkongsian sesuatu.

Yang aku nak cerita ni, dari sudut diari lar…sebab aku nye blog lebih kepada cerita aku jer…ye la..buat apa aku nak cerita pasal korang, kan?

……………………………..(bunyi cengekerik mencecah sunyi)……………………………………

Ok.

Sebenarnya, bila kita dah tua nanti, dan bosan-bosan sebab anak or cucu tak balik kampong, ha…kita bolehlah baca blog kita time tu. Mesti seronok sangat bila teringat zaman muda-muda dulu. Lagipun,bila kita dah tua, kita asyik lupa je.

Macam aku umur 20tahun4bulan sekarang ni, bila aku baca balik intipati, entri blog aku yang lepas2, aku rasa syok sendiri la pulak. Aku kadang-kadang tak ingat pun aku ada taip ke cerita-cerita berkenaan. Hm..Seronok, seronok !

Hehehehe. Pastu, bila cucu kita punya kawan nampak kita ni tengah main blog, dorang akan cakap cam ni tau : 
“pergh, nenek ko pernah ada blog dulu."
  “fuyoo, nenek ko main internet.”
  “gila la wei, moyang ko tak buta IT”

Ha..Mesti membanggakan tau….

Hahahaha. Jauh tak pemikiran aku. Hehehe…Ye la..aku ni kan kuat berangan… Tapi tu semua boleh terjadi kalau umur masih panjang la. Insya-Allah.

Hm. Tu je ke sebabnya aku buat blog? Erm….

Hehehehe. Secara jujurnya. Secara sejujur-jujurnyalah. Sejujur-jujur-jujurnya, aku buat  blog ni sebab aku rasa seronok menaip dan berkongsi cerita pasal aku. Aku rasa sepanjang hidup aku ni, aku dah lalui macam-macam perkara yang menarik gila-gila. Aku nak share cerita-cerita aku dan itu bermaksud aku dah bersedia untuk orang tahu kisah aku. Mungkin orang boleh ketawa dengan baca cerita aku, mungkin orang boleh nangis, mungkin orang boleh kongsi perasaan dan nasihat sebab masing-masing ada jalan cerita yang tersendiri.

Manalah tahu, ada orang yang sangat naïf dengan dunia ini, dapat mengambil iktibar dari cerita aku.manalah tahu kan…

Aku tak berniat nak menjana wang melalui blog pun. Aku Cuma nak rasa seronok……biarlah aku syok sendiri pun…asalkan aku rasa seronok……

P.s : Kalau blogspot kene delete, tamatlah jugak riwayat blog aku. Moga panjang umur sehingga ke anak cucu wahai blogspot.com !

Rabu, Mei 04, 2011

Cadangan Hadiah Hari Ibu ~

Apa Yang Terbaik Untuk Ibu anda....

Memandangkan hari Ibu ni dah nak dekat,  teman nak bagi cadangan sikit la tentang hadiah apa dan macam mana yang sesuai untuk ibu anda.

Yang paling utama sekali, korang kenalah anggap ibu korang macam kawan baik korang. Dan bagi yang lelaki, bolehlah anggap macam awek/marka/girlfriend korang.

Adalah sangat tidak patut sekiranya anda menghadiahkan kuali /sudip atau mop lantai sebagai hadiah kepada seorang Ibu walaupun ibu anda asyik mengadu mop di rumah anda telah patah atau bontot kualinya telah hitam hangus.

Cuba bayangkan jika hari jadi anda sudah hampir dan di hati anda mengharapkan hadiah seperti teddy bear, Playstation atau Handphone. Tapi akhirnya, korang dapat buku mata pelajaran,tak pun buku motivasi ke. Ha ! Tak ke kecewa perasaan korang.

Walaupun ibu anda mengalami penyakit sebagai contoh, pasti dia tidak akan berasa gembira sekiranya anda menghadiahkan ubat kepadanya.
So, aku ada beberapa cadangan hadiah hari Ibu untuk korang pertimbangkan selain daripada ucapan ingatan tulus ikhlas :
  1.  Perfume
  2.  Barang kemas tulen
  3.  Jam tangan
  4.  Handbag
  5.  Kasut
  6.  Set Make-up tulen
  7.  Potret wajah ibu anda berbingkai besar
  8.  Handphone
  9. Percutian
  10.  Kupon (beri Ibu anda beberapa helai Kupon. Atas Kupon tu anda tulislah “kupon mengurut ibu selama sehari : tempoh kupon sehari”. Ni contoh je lah. So, kupon tu akan berkuat kuasa dari saat ibu anda mengemukakan/tuntut (claim) kupon tu. Tak pun tulis “Kupon Basuh Pinggan Seminggu” etc.
  11. Baju jubah, kurung ,kaftan, etc. Sekarang kan banyak fesyen yg bukan main lagi vogue-da-vast ! Belilah untuk ibu anda !
  12. Tudung eksklusif !
  13.  Pin tudung eksklusif.
  14.  Beri apa-apa mengikut minat ibu anda.

Sekarang ni, itu je lah yang aku terfikir. Kalau anda ada cadangan yang gempar gempur lagi, sila la tinggalkan komen !

Pesanan penaja : Sebenarnya, kalau korang tak peningkan dia sehari tu pun dah cukup.

Ahad, April 17, 2011

MUET Sample Essay Mid Year 2011 - The Importance of Friendship

Hey guys. I'm glad MUET is over. I was over-worried. But, I don't quite care about the band anymore. As long as I passed, it is okay. So,as soon as I reached home after the 16th April, I checked the answer of my reading paper. Literally. And I'm kind of satisfied with it.

The number 2 essay: "The Most Important Thing in Life is Friendship. Do you agree? Discuss", well something like that. It sounds easy, right? But for some reasons, I got blank and a bit clumsy that day. So, honestly I'm kind of frustrated with my essay. That's when I decided to remake this essay.

So here it is. I send my essay to someone to be checked out, especially the grammars and the words used. So far, she haven't replied me yet.

Here is the sample (unedited version);

The Importance of Friendship

      It is as easy as ABC when it comes to find and make friend; or perhaps, friends for those who are diligently-social. Additionally and particularly, despite of the presence of various social networks these days, finding friends is just in our hands or to be exact on our fingertips. According to Oxford Advanced Learner’s Dictionary, friendship is a relationship between friends; the feeling or relationship that friends have; the state of being friends. Yet, so little people know of how important and valuable friendship is.

       First and foremost, a friendship blooms when there are sharing of emotions and feelings. Either you happy or sad, frightened or brave, you can express all those kind of feelings to your friends as they might listen to you heartily or with concerned. Real friends usually will laugh upon the jokes you’ve made, cries for your mournful stories, support you, motivate you, advice you and so on. For an easy example, when there’s been death of any relative of yours, you urge to tell someone to share your grief and you might badly want to be hugged and comfort at that moment. So, here’s when friends is needed. It is proved that the tendency of depression (which at most cases end up in suicide) are higher for those with no or less friend and those who often suppressed their feelings all to themselves. So, speak your mind towards trustworthy friends and sense the internal and emotional freedom.

      Secondly, friendship can considerably assume as a helping hands. When you or he or she undergoes troubles or difficulties, a sincere helps will be it. No hesitation occurred when helping in friendship compared to giving helps to people you don’t fairly knows. If you are having a pet, for example, but in the same time, needed to go abroad for quite a while, you can surely ask a friend of yours to look after it, and it’s relieving to leave something you love behind with the people you trust. Or maybe for other example, you could ask for your friend to buy medicine and to take care of you if you are sick, and of course, you will absolutely do the same if your friends are having situations too. But, be sure to not be counted as a type of friend who likes ‘taking-advantages’.

       Thirdly, a friend can be your critics. There are types of friends whom may concern of appearances, attitudes, etc. You, yourself might not realize whether your shoes are untied or, probably your jeans are unzipped. Do not have high expectation for people that you barely knows to bash and ashamed you. Plus, friends can criticized your outwear so it is suitable for certain occasion, and can trend you to be more fashion-alert. If you are having bad habits like sleep walking for example, and you by any chance did not know about it, that’s where your friends can fix you. Or perhaps, there are some attitudes that most of people you know don’t like about you, your friends can criticize and by that, makes you realize and change. Like most of people think that you are bad-breath for example, by having friends to criticize you, you can make some changes and be liked more.

        Last but not least, friendship can change you. It is crucial to be picky when choosing friends because if we have uncivilized friends, we might likely turns out like them. But of course, we can change them to be more morale and civic-concerned. All that depends on one’s willingness and faith, and especially one that can stand and maintained own principles. Vice versa when it happened to be that you are the one with negative attitudes and for some reasons, befriend with those who are civilized etc. (with good attitudes), steadily without you even realized, you will followed the rhythm of the good-morale friends. There are so many illicit and ill-mannered cases nowadays, especially involving teenagers, and mainly when asked of the reasons for such unpleasant actions, they’ll blamed their tendencies to follow their uncivilized friends or they were challenged by them. So, the types of friends can change you and it is advisable to find good friends so you will change to be good or even better.

       In a nutshell, the importance of friendship can only be valued by those who have friends. Treat and appreciate them nicely as they are one of your big families. No bills can value the price of a friendship. The more friends you have, the more you’ll be happy. Be sincere of giving anything or any kind cause you might as well received. A friend in need is a friend indeed.

Khamis, April 14, 2011

AKU RIMAS AKU LEMAS

Aku tak ingat aku dah cerita ke tak pasal ni. Macam belum je. Takpe. Kalau aku cerita lagi sekali pun, peminat (peminat ke??) aku tetap akan baca. Ianya satu cerita yang dikoleksikan. Bukanlah macam hikayat, novel atau telenovela.

Nak dipendekkan cerita, aku ni tak berapa nak pandai bab-bab berenang ni. Berenang katak boleh la. Tapi tak pergi jauhla. Bila aku buat berenang katak, di mana seluruh badan akan tenggelam dalam air, aku akan hayun kaki dan tangan sedaya upaya.

Rasa macam jauh je aku dah berenang, tapi bila timbul kat permukaan, ek eleh, takat 1 meter pun tak sampai. Cit Podah !

Kalau hari-hari cuti yang bersesuaian, family akan merancang untuk pergi vacation. Antara tempat vacation yang paling kerap keluarga aku kunjungi ialah Teluk Batik, Sg. Klah etc. Kalau kat Sg. Klah, tak adalah akan terjadi kisah lemas ni, sebab aku punya kaki sampai untuk mencecah dasar air.

Masalahnya bila mandi kat Teluk Batik !

Apabila kami sekeluarga mandi, semua bukan main seronok tak hingat dunia. Aku pun. Bila ada yang cuba berenang jauh ke tengah, aku pun nak ikut lah. Biasanya orang-orang yang pergi ke tengah ni pakai pelampung. Aku ni pulak tau nak ikut je tanpa pelampung. Asalkan kaki aku sampai mencecah dasar laut je, aku akan berani untuk jalan lebih ke hadapan.

Ye lah. Bila kaki kita still sampai mencecah, dan kita terus berani untuk jalan ke hadapan, lama-lama kita akan sampai satu tahap di mana kaki kita tak sampai terus untuk mencecah ke dasar laut. Hah ! Bila itu terjadi, aku pun akan mula jadi cemas dan terkapai-kapai.

Aku memang betul-betul ingat keadaan aku pada suatu masa tu. Kaki aku memang tak sampai nak cecah dasar laut. Kakak dan adik aku waktu tu dah tak jauh dah dari aku. Tapi aku asyik tenggelam timbul. Dan aku mula jadi cemas. Dengan nafas pun tak terkawal dan boleh kata aku hampir tak bernafas la. Asyik terminum air laut je. Last-last, aku terus tenggelam dan gapai tangan aku tanda meminta pertolongan.

Nasib baik kakak aku tak jauh dari aku dan dia datang kepada aku dengan pelampung besarnya itu. Aku berpaut kepad pelampung itu dan dia membawa aku kembali ke kawasan cetek. Abah pun berkata “tulah pandai-pandai nak pergi jauh-jauh. Dah tau diri tu tak pandai berenang. Tu lemas betul2 tu.”

Melihatkan wajah aku yang pucat, aku diarah berehat di tapak perkelahan. Memang kena bebel lah aku. Tapi aku kene bebel dengan nada yang risau. Aku faham la dorang risaukan aku.

Setakat ni, aku hamper lemas sebanyak 3 kali, di Teluk Batik semuanya. Semuanya terjadi dalam linkungan tahun 2003 – 2010. Paling terkini, tahun 2009 or 2010 la kot. Sewaktu aku memegang darjat pelajar IPT.
Since tu, Mama macam forbidden aku dari mandi laut. Kalau pergi ke sana pun, aku lebih kepada duduk-duduk menikmati panorama yang mendamaikan. Aku sendiri pun dah cuak untuk mandi laut. Tapi, aku tak cakap yang aku tak akan berenang kat laut buat selamanya. Aku still akan buat tapi tak tahu lagi bila.


P/s : masin gila air laut. Aku asyik terminum je. Ewww..Entah2 banyak kumbahan manusia. Pernah gak aku makan tembikai sambil mandi kat laut, sekali tercicah air laut dan aku makan jer..Bwekkk…

Jumaat, April 01, 2011

Aku ke orang lain??

27 Mac 2011. Hari Konvokesyen Ke 6 PSIS dan yang kedua bagi aku. Aku pun tak tahu kenapa aku berdegup bagai nak tercabut jantung dan tangan membeku bagaikan tengah duduk kutub Utara atau kutub Selatan. Bukan hiperbola wa cakap sama lu !!

Sedang aku duduk menunggu giliran untuk naik pentas, aku pun mengelamun ke bumbung dewan serbaguna PSIS tu. Teringat la aku tentang kejadian pahit yang berlaku tatkala aku memandang lampu syiling di barisan kedua dari kiri iaitu Kejadian lampu terbakar sewaktu dinner JP. (sila rujuk link untuk cerita detail).

Ya. Secara ringkasnya, lampu dewan yang tu telah terbakar time aku sedang kusyuk bagi award kat atas stage. Aku memang tak faham kenapa semua orang lari keluar dari dewan. Sebab aku kat atas stage memang tak dengar langsung apa arahan dorang.

Orang sekeliling aku pun semua dah lari. Dengan hamper hadiahnya tercampak kat tangga la. Nasib baik gadis-gadis hadiah (mereka yang bawa hadiah dari belakang stage kepada pemberi), dorang tarik aku turun dari stage. Dan kemudian Ahmed Farhans yang hadir pada hari tu, telah menyambut tangan aku dan membawa aku lari keluar dewan. TQ ya kepada pemberi hadiah dari SMD tu.

Dah keluar dewan baru lah aku faham apa yang terjadi. Lampu dewan terbakar. Apabila aku dimaklumkan mengenai perkara itu, sumpah aku hampir pitam. Nasib baik adik-adik Jabatan Hospitaliti pegang tangan aku dan pimpin aku bersama si Ahmed Farhans tu. Adik tu tanya ‘akak tak apa-apa ke?’ TQ ye adik entah sapa nama dari JH tu. Itulah yang jadi dalam dewan tu time dinner JP dulu.

Em…Panjang aku mengenang kejadian tu dalam dewan sewaktu konvo. Sikit sikit aku mengeluh. Lepas tu aku tumpukan pada graduan-graduan yang naik atas stage untuk terima sijil or diploma dorang. Tiba-tiba lampu spotlight kat tepi 3 baris kerusi di hadapan aku meletup ! Terkejut orang-orang yang berdekatan.

Dan tak semena-mena orang yang sekeliling aku (graduan-graduan Jabatan Perdagangan yang terlibat dengan dinner tu) jadi gabra. Masing-masing meluahkan rasa cuak dalam diri. Aku pun terasa cemas di dalam hati. Spontan keluar ayat dari mulut aku “kat opis aku pun banyak benda kene petir dan rosak.  Entah-entah ada benda ikut aku dan tak suka kat aku”.

Mereka yang mendengar respon aku hanya mendiamkan diri. Mengiakan tidak, menidakkan pun tidak.
Perasaan aku je tu kot. Atau memang ada benda yang ikut aku. Atau bukan aku, tapi orang lain.

P/s : aku ni senang rasa bersalah kalau aku ni antara punca terjadinya sesuatu kesalahan. Tahap rasa bersalah aku ni agak tinggi sampai aku pernah terfikir nak buat tindakan bodoh yang salah di sisi agama. Jauh-jauhkanlah perkara demikian daripada aku. Amin.

Rabu, Mac 30, 2011

Kalau Nak Ramai Follower ~ Kenalah Baca Si Blogger.

A friend told me, “kalau nak ramai follower,ko letak ar gambar cun2.”
Maka aku pun letak gambar yang bagi aku cun2. Tapi x ramai pun follower.
“Maknanya ko tak cun la tu.”kata kawan aku tu.

A friend told me, “Kalau ko nak ramai follower, ko try la berniaga.”
“Aku nak berniaga apa. Kalau tudung dengan shawl tu common sangatlah.”
“Aku juz bagi idea.” Kata kawan aku tu.

A friend told me, “Kalau ko nak ramai follower, blog ko kenelah cun melecun.”
“Blog ko x cun pun. Tapi ramai je follower.”
“Errrr….” Kata kawan aku tu.

A friend told me, “Kalau ko nak ramai follower, ko buat giveaway.”
“Aku tak de bajet lah. Nanti2 lah aku fikir.”
“Banyak betul alas an.” Kata kawan aku tu.

A friend told me, “Kalau ko nak ramai follower, entry ko mestilah gempak dan kelakar. Tapi orang yang copy paste a.k.a plagiat pun boleh dapat follower ramai.”
“Setakat ni, orang yang baca semua cakap entry aku kelakar dan menarik.”
“Blog ko kekurangan x-factor lar..” kata kawan aku tu.

A friend told me, “Kalau ko nak ramai follower, ko kene la rajin blogwalking dan be a follower too.”
“Aku rajin bw n be follower. Tapi dalam tempoh tertentu je la. Pas tu aku dah malas nak update.”
“Ko kenalah rajin update.” Kata kawan aku tu.

A friend told me, “Kalau ko nak ramai follower, apa kata ko guna bahasa standard dengan ejaan yang penuh. Sebab aku kurang sikit nak faham tulisan shortform2 nih.”
“Aku buat ikut hati dan tangan aku gerak automatic la. Macam geli la pulak nak bajet jadi skema bapuk tulis penuh-penuh.”
“I’m just saying…” kata kawan aku tu.

A friend told me, “Kalau ko nak ramai follower, ko suruh la kawan2 sahabat handai ko buat blog jugak. Pastu ko suruh dorang jadi follower ko.”
“Aku dah suruh dah. Tapi tak semua rajin. Dorang cakap, dorang buta IT.”
“Ko dan kawan ko, sama je. Banyak alasan.” Kata kawan aku.
“Tapi ko pun kawan aku gak.” Aku berkata mengakhiri perbualan.

p/s : A friend ni memang somebody dalam hidup aku. Dia concern tentang aku dan selalu bagi nasihat pasal blog kat aku. Aku pernah cop dia sebagai “My Blog Advisor”.

Ahad, Februari 27, 2011

SeoHyun In Wedding Dress - ScreenCapture-*Low Quality*

On 26th February 2011, the most anticipating episode of We Got Married of YongSeo Couple was aired.
Many was amazed by the goddess-like beauty of SeoHyun (SNSD). Hehehehe. And that's includes me. 

As a Seomate, I found that anyone who watches the ep is all mesmerized. Many positive feedback was received from my fellow friend regarding the beauty of SeoHyun. 

I don't know if what I am doing is disobeying any laws or rules, but I decided to screen-captured the pictures of SeoHyun in the following ep, as a flavor for Seomate's eyes. Let's love SeoHyun more !

Sorry if my English sucks. ~



Rabu, Januari 19, 2011

Adik Bongsu ke Tadika !

Lama menggila Shyima tak mengonlinekan diri. ! Haishhh ! Stress betul terhadap wayar-wayar yang pendek umur tu. Anyway, walaupun x ramai follower, nampaknya ramai yang membaca senyap-senyap. Opsss..! Anda, terasa ke?..Ngeh,ngeh,ngeh ~ Bukan anda sorang yang baca senyap2..ramai lagi….Em, tapi Shyima tak kisahlah. Mekasih banyak2 yang tak terhingga kepada yang sudi-sudi membaca blog si minah cikai macam Shyima ni ! Mekasey ~!(tiru gaya Alleycats)

Serious masih sempat lagi untuk Shyima ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 versi kalendar Greek ! Kalau versi kalendar Islam, dah lepas dah kan..Dan kebetulan, awal tahun ni, adik Shyima yang paling bongsu ni, menjejakkan kaki buat kali pertama ke alam persekolahan. Tadika pun kira as sekolah kan?? errrr…
Inilah Mohd. Aizam b. Mohd. Zainal Abidin, lahir pada tahun 2006, so sekarang dia berumur 5 tahun lah ! 
oih,ak mesti nak masuk gak tu.

Sangat comel orangnye kan?? Kalau adiknya comel, so,mesti kakaknye lagi comel kan? Hah ! Mekasih,mekasih.Jangan puji lebih2.Memang kakaknya comel.tapi comel lain.kakaknya comel yang ”comel”, if you know what I meant.

Hehehehehehehehehehe……~
Aizam ni excited sangat nak pergi sekolah. Even sejak berumur empat tahun lagi, setelah digembar-gemburkan oleh ahli keluarga mengenai keseronokan sekolah dan berkawan. Bila peralatan sekolah macam beg,baju,kasut,bekas pensel etc. dibeli untuk dia, tiap hari dia akan try testing. Lagi2 beg dengan kasut. Heh. Beberapa hari sebelum start sekolah, barulah perasan yang dia punya pembaris dah patah, pensel warna banyak hilang, kasut pun dah comot, beg pulak isi mainan! Aish……

Hari pertama sekolah, dia kene kejut bangun awal. Hehehe. Comel sangat..Untuk turn mandi, dia last sekali. Starting pukul 6.30 pagi,Aiman first, Shyima second, Epoi third (kalau perlu), Aizam fourth, Abah last. Ni turutan mandi yang perlu dipatuhi ikut turutan. Walaupun Aiman sebenarnya mandi sekejap je. Mama?? Mama tak masuk turutan sebab Mama mandi lebih awal dari turutan tu.

Aku kerja time first day dia jejak kaki ke sekolah. So, bila habis keje, aku jadi excited nak dengar cerita sekolah dia. Tapi, balik-balik rumah, die tengah tidur nyenyak betul. Huhuhuhuhu…
Tapi aku dengar dia tak menangis. Just pee dalam seluar je la. Biasalah budak-budak. Takut. Korang pun dulu kencing dalam seluar kan? Berak? Hehehehe…(18PG)

Hari kedua went smooth sikit. Dia dah berani dah cakap kat cikgu kalau nak terkucil. Tetapi, dia wat hal lain pulak. Ade ke dia makan waktu cikgu mengajar ! Orang lain tengah dengar cikgu mengajar, tiba-tiba dia keluarkan Chipsmore yang mama letak dalam beg. Cikgu pun cakaplah “tak boleh makan waktu cikgu mengajar”, pastu die reply “AKU laparlah.” ..walaupun cam comel je bila bayangkan mak cik cerita, tapi rasa macam nak kene ajar gak la adik aku ni. Perangai ni mesti ikut abang die ni! Kekekeke…

Abah cakap, antara kami 5 beradik bila hantar kat tadika, aku sorang je yang nangis. Serious aku x percaya. Dan aku tak ingat langsung pasal tu. Aish..memalukan jer..

Aku nak Teman untuk ...

Aku nak teman untuk….
Huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu….banyak factor aku nak kawan dalam tempoh nie. Bukan kawan setakat chat dalam Pesbok ek. Tu hanya virtual ! Nak kawan yang boleh tolong aku gelak mengekek ngekek  bila dia wat lawak depan mata aku. Nak kawan yang sembang depan-depan mata so kredit tak habis cam tu je. Nak kawan yang nangis depan aku bila dengar cerita sedih aku. Nak kawan yang boleh cerita-cerita pasal masalah bf ke peribadi ke etc. Nak kawan yang boleh aku kata “bongek ah ko.” “sengal gila ko”, “cam siot je dowh.”
Bukan aku tak da kawan. Aku ada ramai kawan, Dari SKDYS,MRSM KKB,PLKN KB,PSIS. Semua aku sayang. Kawan yang betul betul betul betul BFF pun ramai. Tapi buat masa ni, tak ada seorang pun di sisi aku. Masing-masing study, kerja dan kebetulan semuanya jauh-jauh.

Disebabkan sebelum ni aku hidup dengan buat nakal, ketawa besar-besar,menangis hug-hug ,layan movie sambil kongsi emotion dan bergumbira je dengan rakan-rakan, so, bila aku tak lalui benda-benda cam tu lagi, aku rasa macam satu kehilangan besar.

Bukan aku nak cakap hidup dengan family ni tak best. Best. Dan aku tahu, ramai yang hidup sendiri di luar tu jeles dengan aku yang hidup dengan family walaupun dah keje. Ramai yang keje dan hidup berdikari tu sanggup buat apa saje untuk mempunyai hidup macam aku ni. Hidup dengan family ni best and aku sangat bertuah masih mempunyai ibu bapa dan adik beradik. Alhamdulillah.

Cuma, terms family dan friends tu besar bezanya. And aku rasa tak payah pun aku nak elaborate sebab korang pun faham kan pe beza kedua-duanya.

Kalau boleh aku nak hidup dengan family macam sekarang ni and bila weekend ke, petang-petang ke, aku nak lepak sembang dengan kawan-kawan. Tak pun suruh dorang sleepover kat rumah aku ke, dan buat macam rumah tu kitaorang punya sampai x hingat dunia. Dan yang paling aku nak sekali, layan movie marathon ! Macam kat rumah sewa PSIS dulu ! Aku sangat-teramat-terpaling-terpalingamatsangat suka masa-masa yang kami spent untuk tengok movie sahaja. Lagi-lagi cerita hantu or horror (walaupun aku ni si badan besar yang penakut). Entah kenapa entah aku suka dengan perasaan takut bila tengok cerita hantu or horror.

P/s : Aku sebenarnya nak buat last paragraph “Tuhan, jatuhkanlah aku seorang kawan perempuan yang sekepala dengan aku dari langit.” Tapi bila aku fikir-fikir balik, aku jadi takut la pulak. Aish ~


Terdapat ralat dalam alat ini