Sabtu, Julai 31, 2010

Modern Day Slavery: Shyima's Story. True Story.

Hehehe. Ini memang cerita betol2 terjadi punyer. x tipu punyer...bukan aku buat karangan sendiri, bukan jugak aku nye angan2..


Modern Day Slavery: Shyima's Story

9-Year-Old Egyptian Girl Forced Into a Life of Labor in California


shaymaa



It was a house just like any other in the wealthy Northwood district of Irvine, California. But Shyima worked in that home as a secret servant, often locked inside, for three years. She labored up to twenty hours a day without pay, trapped in a life that amounted to slavery.
"I [could do] nothing but…pray to God. That's about it," Shyima said.


Watch the story on "Primetime Family Secrets" Tuesday at 10 p.m. EDT
Shyima grew up in Egypt, one of twelve children living in a destitute section of Alexandria. When she was only nine, Shyima's mother sent her away from home so she could work.
But what Shyima did not know was that her parents had essentially sold her into slavery. A contract between her parents and Nassar Ibrahim, a 51-year-old entrepreneur, stated that Shyima would work for his family of seven for the next ten years. In exchange, Nasser would pay Shyima's parents a minimal monthly fee. She would receive no money for her work.

'A Classic Case'

"I thought, 'This is a classic case,'" said Kevin Bales, who leads a human rights organization called Free the Slaves (http://www.freetheslaves.net/). "It has virtually every single marker for the enslavement of a young girl under domestic service."
Shyima became one of them when the Ibrahims decided to relocate to Irvine, California in August of 2000. In Shyima's case, the human trafficking was easy to hide. A passport picture and a false visa were all it took. Shyima's paperwork claimed she was "a student," "on vacation," and she would be back in "one month."According to Bales, there are about 27 million people enslaved around the world today. He estimates 15,000 slaves are brought into the U.S. each year.
Once in the United States, the Ibrahims moved into an upscale home in a gated community. Instead of living in the luxurious house with the family, however, the Ibrahims forced Shyima to live alone in a small, dirty room in the garage. She slept on a mattress with no heating or air conditioning and washed her clothes in a bucket. She worked seven days a week, washing the dishes, doing laundry, and scrubbing the kitchen floors until late at night.
"When the whole family was there it was really busy all the time. You didn't get much sleep," Shyima explained. "[I would] just wake up and go do what I was told to do -- like working, clean up the rooms or bathrooms, doing the dishes."
shaymaa home

Slavery, Solitude, Salvation

Shyima was treated as a second-class citizen in the Ibrahim household. She was not allowed to socialize with the family or leave the house. Because she was not allowed to go to school, she did not know how to read, write, or speak English.
At age 11, Shyima had been not only forced into slavery, but also into a life of solitude. The Ibrahims controlled Shyima by intensifying her fears, telling her that her family in Egypt would be hurt or the police would beat her if she were to run away. Neighbors believed she was a cousin of the Ibrahim family, never suspecting the truth.
On April 9, 2002, 16 months after Shyima first arrived at the Ibrahim household, someone called in an anonymous tip. Detective Tracy Jacobson followed up with a visit to the house. Jacobson found a very frightened Shyima and brought her to a protective home for abused children.
"I believe she thought she was being arrested," Jacobson said. "Later on, I learned that Shyima had been told if she went outside that the police would arrest her and take her to jail."

Happily Ever After?
On the same day Jacobson freed Shyima, Nasser Ibrahim was arrested at his home. Nearly five years later Nasser and his wife Amal pleaded guilty to two federal slavery charges: conspiracy and harboring an illegal alien. Nasser was sentenced to three years in prison, and Amal was sentenced to 22 months. Shyima was placed in foster care and taken in by Chuck and Jenny Hall, who invited her into their home, adopted her, and became the loving family she never had.

Shyima now attends school and speaks English. Once a hidden slave, she is now a typical American teenager: She recently got her driver's license, runs track at school, and attended the senior prom this past spring.
Shyima's escape from her life as a servant is the happily ever after many hidden slaves in America never get.


X sangke sebenarnya ade orang yang spelling nama sama macam ni. Sebab ejaan Shyima kan agak susah..Sebutan memang la familiar di mana-mana pun..Tapi atas dasar ingin tahu, Shyima explore dan mendapati ade kisah sebegini plak..Hehehehe..btw, sian 'Shyima' yang terlibat tu..

Shyima di sini sangat2 beruntung !






Jumaat, Julai 30, 2010

Lelaki Handsome vs. Tak Handsome !

  
Kalau laki tu handsome, pendiam, perempuan akan cakap : " Wow, cool ar mamat tu"..

Kalau laki x hensem, pendiam , perempuan akan cakap : "Huh, perasan macho, bajet betol."

Kalau laki ensem buat jahat, perempuan akan cakap : " Nobody's perfect."

Kalau laki x ensem buat jahat, perempuan akan cakap : " Memang padan la tu. Muke pun macam pecah rumah"

Kalau laki ensem tolong perempuan yang kene ganggu, perempuan akan cakap : " Fuh. Macho nie. Macam hero filem arh..cair wa...."

Kalau laki x ensem tolong perempuan yang diganggu, perempuan akan cakap : "Hek eleh. Entah2 kawan die gak. Pakat jer lebih."

Kalau laki ensem dapat pompuan cantik, perempuan akan kata : "Memang padan"

Kalau laki x ensem dapat pompuan cantik, perempuan akan cakap : "Mesti pompuan tu kene bomoh !"

Kalau laki ensem kene tinggal awek, perempuan akan cakap : "Saya kan ada..."

Kalau laki x ensem kene tinggal awek, perempuan akan cakap : "Kesian...Mesti ade sum1 untuk awak nanti"

Kalau laki ensem bersedih, perempuan akan cakap : "Let me be your shoulder to cry on"

Kalau laki x ensem sedih plak, perempuan cakap : "Pe da..Laki ke pompuan nie?"
.......................................................................................................................

Selasa, Julai 27, 2010

Tetap Tak Berubah. Ku Tetap Aku.

ilusi semate-mata. ini aida.(gadis melayu)
i like her.
Sebenarnye,bile Shyima tengok perempuan yang perangai sopan tutur kata n perbuatan, lembut bicara, suci hatinya dan muka sentiasa menguntumkan senyuman, Shyima jadi senang..Walaupun, muka perempuan itu tidaklah secantik mana, tapi dengan tingkah laku yang dia tunjukkan, Shyima jadi terpikat. Bukannya Shyima ni lesbian..tapi...ada unsur sedap mata memandang...itu buat Shyima terpikat..

Shyima ada seorang kawan ni...(Kali ni memang bukan bercakap pasal diri sendiri ek)...Kawan Shyima ni bertuah lah sebab muka dia cantik sangat..(mesti ramai kawan aku yang baca ni perasan)..Shyima tau kawan Shyima yang Shyima maksudkan ni tak baca blog Shyima..sebab...erm..(arh..aku tau la kenape..org len x yah tau)...

Kawan Shyima ni, bile die melangkah, boleh nampak kelembutannya..Berbanding orang yang berjalan cover2 lemah lembut (aku la nie...), orang yang betul2 dalaman die ni sopan, boleh ketara dilihat melalui gaya die berjalan..bercakap..makan..bersembang..ketawa..

Kawan Shyima a.k.a Beliau ni, tak cover langsung...Dalam tak cover die tu..Memang terserlah lagi keayuannya...Kalau Shyima yang cover sopan, sume kawan2 Shyima rase nak baling kasut je (dorang cakap)..

Beliau ni yang pentingnya, x GEDIK . Ni Shyima pun kene take note ni.

Die memang bergaul dengan kaum Adam..Tapi die x cover n x gedik...So, bila Shyima tengok Beliau ni sembang dengan mana-mana laki, Shyima rase x kisah..Shyima rase seronok...

Lain pulak perasaannye bile Shyima tengok perempuan yang gedik2 ni bler bersembang dengan laki..Rase nak baling heels jer...(owh..cam tu rupenye perasaan orang lain ble tgk aku gedik2 dgn laki)..hehehehe...

Sifat Beliau tu m'buatkan ramai lelaki jatuh cinta dengan ikhlas kepadanya..

Shyima dah lama simpan hasrat dan keinginan yang tegar untuk berubah menjadi seperti kawan Shyima tu...Sebab bukan nak ramai peminat (yg ni Shyima tipu sket), Shyima juz nak orang senang bile pandang Shyima...

Berdasarkan ujikaji dan soal selidik Shyima kat kawan2 Shyima, dorang cakap : 1st time dorang nampak Shyima dorang rase menyampah sangat..Sebab perangai gedik nak mampos..Bajet pulak tu..Muke pun kerek...

Seriously, majoriti cakap cam ni..

Tapi bile dah lama2 kenal, dorang cakap Shyima ni x de la seteruk 1st impression dorang tu...

Shyima ade la pernah try2 nak jadi ala-ala gadis sopan terakhir Malaya..tapi tak sampai seminggu pun, Shyima rase macam x tahan sangat..

Diri sebenar Shyima nak keluar jugak ! Memberontak !!

Jadi, kesimpulannya. Even kite suke dengan cara pembawaan dan perwatakan seseorang pun, kita tak boleh jadi sepertinya. Kita hanya boleh mencontohinya..

Diri kita adalah diri kita. Mungkin ada sesuatu yang istimewa yang orang lain nampak tapi x bagitau..Hah..Sekarang Shyima nak fikir cam nie jer..Biarlah orang nak cakap Shyima ni perasan ker...Dulik ape aku ..!!

Aku tetap aku..(sila bayangkan lagu Shima-Ku tetap aku. berkumandang sebagai muzik background)

Ahad, Julai 25, 2010

Elergik. Ape?!!!!

Sume penyakit yang mari kat aku ni, semuanya lepas aku tidak lagi bergiat aktif dalam sukan..Selama ni tak tau la pulak aku ade elergik or ape...
Sem 2 yang lepas, kire2 dalam tahun 2009 kot..ye la kot....Aku mengalami gatal-gatal yang menggatal...Tuan punye badan pun memanglah dah gatal..Dah tu pi tambah lagi kegatalan dengan gatal-gatal..

Hishh!! Banyak sangat perkataan gatal ! Pening aku.

Aku kuat makan..walaupun aku slim shaddy macam ni hah, tapi aku memang kuat makan...tambah perkataan sangat dekat depan kuat makan tadi ek..??hehehehe...

Kali pertama aku mengalami gatal tu, aku ingat mende biase jer..ingatkan gatal sebab air poli kotor ke..or pe2 jelar selain berkaitan makanan...

Sebab aku bajet, aku memang tak de pantang larang dalam makanan...Pe yang ade, semua aku nak cuba..Semua aku nak rase...(kecuali ciku ek.pastu durian tu ala-ala half2 lar..aku pun x taw kenapa aku x suke ciku)

Bila dah kali kedua aku mengalami gatal2, aku pun berjumpa la doktor.......

Doktor tu tanye pasal pemakanan aku..aku pun cerita la semua yang aku makan...

Doktor tu jadi pening sikit lar time tu..Die jadi x taw yang mana satu punca elergik aku....

NI MEMANG AGAK MEMANASKAN AKU. Sbb korang taw pe die cakap...?? Mestila korang x taw kan...

" Ok lar Shyima, mulai sekarang, awak dilarang makan kacang, ikan, ayam, telur, daging dan semua makanan laut.."

Aku cakap ok.  Dah beli ubat n lepas dah bayar, aku terfikir..'kalau tu semua aku kene pantang, pe yang aku nak makan??? sayur??? OMG !!! NOooooooooooooooooooooooooooooooo.............!!!!!

Tapi, aku x follow pun cakap doktor tu..lagi2 sebab dok asrama kan..parent x de nak kontrol pemakanan (even mama kol tiap hari suh pantang makan..) hehehe...

Even aku x ikut pantang larang pun, tapi elergik x menyerang pun...aku makan jer...

Sampailah ade satu time tu, aku dok bersembang dengan kawan2..dorang tanye, pe makanan yang ko baru 1st time makan kat sini..??

Aku jawab la.."First time aku makan ikan pari masak asam pedas kat sinilah..sebelum ni tak pernah pun..sedap giler dowh kat sini..tapi tiap kali pas makan, mesti gatal2..."

HUK ELEH !!!!

Ape ke bangang aku ni...Kalau aku pikir betol2, x payah ar aku g jumpe doktor....

AKU ELERGIK IKAN PARI LOR..!!!!

Sabtu, Julai 24, 2010

Hantu Durian Jadi Fobia Durian ??!!

Oh,kome durian dah berbunge..Tu lagu Mr. Os dulu2...Aku pun x ingat liriknye..Hah...Aku sebenarnye x sedar sekarang ni musim durian ke tak?? Or sekarang musim buah tempatan kot ??!! 

Entah lar..Aku pun x taw..Yang aku tau, baru2 ni ramai orang asyik saling memberi, menjual dan memakan rambutan,durian etc.

Hah!!! Durian !!!

Aku ni kan giler2 hantu durian lar dulu...Aku memang pantang nampak durian..

Ade je orang jual tepi jalan, aku akan menjeling tajam dan mencapub sket kat mama abah..
"Mama, abah !! Ade orang jual durian...Nakkkkkk.................!!!! "

Bile dapat je ngadap durian ni, aku akan hidu bau nye bersungguh-sungguh...

Tu baru bau..Tang makan plak..

Telan,telan dan telan..Aku reti taw kupas durian sendiri since aku darjah lima..

Giler2 baban peminat durian lar...Sebijik durian, if isi die elok dan manis, bagi je kat aku sorang..tanpa share dgn sape2 pun, aku mampu habiskan...

Hah ! Siap riak dan takburnye lagi memperli orang yang tak makan durian..
"Ko x makan durian ke?? rugi betol..."
"Bajet kebandaran gile if ko x makan durian..."
"Hek eleh..baru makan berapa bijik dah panas badan..lemah betol..."

Ha.............

Akibat takbur,riak,bongkak dan kerek tu lar aku dapat pengajaran....

Pada suatu hari yang permai...Aku makan durian bersama keluarga..Durian tu memang pergh!! manis dan menjilat jari wa cakap lu!! tak tipu punyer !!

makan,punye makan...bedal punye bedal..hentam punye hentam..aku x sedar aku dah overlimit..

dah tu plak, dengan riak nye lagi, aku x nak minum air dari kelongsong durian tu plak even mama n abah dah suruh(petua org tua utk kurangkan panas dalam badan akibat makan durian)..

bagi aku macam x hebat la if dah makan durian nak kene minum penawar utk sejukkan badan..
nak dijadikan cerita..aku terover dose pada suatu hari ketika umur aku 17. (2007). Lalu, aku mendapat demam panas keesokan harinye...sangat2 panas...tak lalu makan....muntah-muntah....cirit-birit....dan senang cerita memang  x larat la nak bangun pun...

Tapi x de la macam nazak or uzur giler2...juz demam panas jer lar..badan aku juz lemah sangat time tu....

2 hari berkeadaan begitu, aku pun sembuhlah setelah makan ubat2 etc....

Tapi,,since kejadian tu..aku memang tak suka sangat bile nampak durian.
..
Aku rase nak muntah dengan bau die...Aku rase pening dengan bau n rupa die...Tapi, keinginan nak atasi perasaan tu ade..juz blm tiba mase lagi... 

Tunggu lah hari dan detiknye.....................

Selasa, Julai 20, 2010

Suasana Baru.

Ok. Sumpit sume orang patut faham kan perasaan bile dah terbiase bangun kul 9 ke atas, and then tiba-tiba atas sebab tertentu, perlu bangun tanpa tidor balik lepas subuh............faham kan?? Owh, betape liatnye nak bangun pagi-pagi cam tu.

Terdetik kat hati aku, macam ni la perasaan orang pergi kerja setiap hari ye?? Tapi mesti perasaan malas dorang lebih kuat sebab dorang dah melalui kehidupan yang sama dalam tempoh yang lebih lama, berbanding aku yang baru je sehari pegang title pekerja nie....

Cube korang cakap kat aku, korang if first time berkenalan, first time jumpa, first time di suasana baru, first time kerja tanpa pengalaman selain praktikal, hah..pe perasaan korang???

Mesti gugup kan. Gugup giler nak bercakap pun. Macam ade emas berketul-ketul dalam mulut...

Gaya cakap plak, mesti skema nak mampus.."Oh, mintak maaf, saya dah buat silap. Macam mana ni?? Oh, x pe ke?"

Geli minah betul aku dengar.

Tapi, aku la si geli minah tu. Gaya bercakap aku ketika pertama kali berkenalan, mesti macam tu. Skema nak mampus..

"Kak, saya nak pergi toilet dulu ye?"

Hahahaha................boooooookat diri aku sendiri..........

Tapi nak buat cam ne...Aku x reti la cakap aku,ko pada mule2 perkenalan..Aku susah untuk tidak menjadi formal if baru kenal...Tapi kalau dah lama kenal...Hah..Cakap bukan main kasar..Mencarut2 pun ade...

Bile aku interview kawan-kawan apatah lagi guru-guru yang mengajar aku, dorang akan cakap cam ni :

" Mule2 saya nampak muke awak, saya ingat awak ni budak baik sangat..sopan..pemalu....tapi...dah lama kenal, perangai bukan main hampeh lagi..teruk betul" kata cikgu Isni..cikgu mrsm kkb time aku form 3..

hehehehehe.............muke aku ni muke baik ek??? bangge aku............tapi perangai bucuk !!!!..................

Isnin, Julai 19, 2010

Bila Hati Aku Berkecamuk !

Sape pernah tengok aku marah ??? Ok...ade wakil..Sape pernah tengok aku marah lebih dari setengah jam?? Hah. Sape yang cakap ade tu, meh sini aku tembak sikit...Ha, kan aku dah marah....

Actually, aku selalu ushar pe bende yang buat aku marah sangat tu..

Ni antara contoh yang aku dah dapat, hasil kajian Dr. Ashyima...

1. Biler orang yang aku sayang tak tunaikan permintaan aku...
= sebab pe..aku ni actually jarang mintak benda dari orang lain..cube tanye parent aku, pernah ke aku minta henset, mp3 apatah lagi piano ?? tapi kalau bagi free, aku dengan hati terbuka menerimanye...Ye la.. x nak la lukakan hati orang yang nak memberi..cey wah !

Em..sebab aku jarang meminta, so bile aku minta sesuatu, aku harap sangat dapat ditunaikan...So, bile tidak dipenuhi tu yang buat aku marah sangat tu..

Ni la perkara paling asas yang buat aku marah..

Tapi, cara aku marah bukan nye dengan berkate-kate...

Aku akan tarik muke masam giler2 (bkn bermaksud aku pernah rasa muke aku ni) , dan aku akan menjauhkan diri dan berkurung dalam bilik...Aku akan diam je tanpa kata...
Orang cakap, insan yang pendam kemarahan ni lebih menakutkan dan membahayakan daripada orang yang dok marah sambil mencarut-carut tu.

Tapi, bile aku digertak dengan kasih sayang, mesti secara automatiknya akan hujan la muka aku tu..Selebat mungkin..Selalunye, time aku nangis ni la aku akan cerita semua ketidakpuasan hati aku tu. Secara ikhlasnye.

Hehehehe...

Yang paling tak boleh blah, aku if gado dgn bf aku, mesti aku off handphone....Konon-konon nak merajuk satu hari..Konon-konon tak nak on handset langsung dah...

10 minit pastu, terus aku on balik handphone..

Walauapapun, aku mengaku aku ni seorang yang pendam lebih2 !


Ahad, Julai 18, 2010

Aku dan Percubaan Warna.

Yang memang kenal aku, memang sedia maklum aku ni gemar memakai warna ape kan?? Lagi2 bler masuk bab pemakaian tudung. Ye, ha..Betol la tu..Aku selalu pakai tudung hitam..Bukan takat selalu..Sangat selalu dan sangat suke.
Kalau dikire dalam stok tudung aku. Carta terbanyak dimenangi oleh tudung itam diikuti putih dan seterusnya pink. Boleh kate, kat aku sekarang nie ade lebih kurang 5,6 tudung itam...campur la 2 selendang...ha..

Sebenarnye, aku sangat kurang yakin dengan kulit aku yang gelap dan kusam ni. Aku takut nak bermain dengan warna even aku memang teringin gile2 nak pakai tudung warne-warni. Aku jadi yakin sangat bler pakai tudung itam..Rase cam kulit ni cerah, rase macam selamat lah..

Pernah satu hari aku kuar dengan bf aku..N die tengok tudung aku betol2..

" Ni mesti jarang basuh or jarang iron nie." Kate beliau setelah menelaah tudung aku. Dengan slumber badak lak tu die cakap...DUSHUMM !! Kene aku sebijik ! Malu gak ar..Tapi aku buat muka cute ala2 innocent gitu dan mengaku.

Ala..Tudung hitam aku banyak..and aku pakai silih ganti..sbb tu jarang basuh..jarang ye..bukan tak pernah..Kalau aku pakai untuk sukan, baru aku basuh selalu.

Hehehe..

Berbalik kepada percubaan warna. Hari ni dengan gemuruh dan berdebarnye, aku nak pakai baju kurung yang warna hijau bunga pink, and aku nak gabungkan dengan tudung pink. Memang berdebar betul sebab takut sangat nampak macam tak kena ke..

Tapi, aku beranikan diri dan...inilah hasilnya !


Pe pendapat korang?? Colorful sangat ke ?? Or juz serba tak kena ?? Or korang suka dengan keberanian aku?? Or korang pun macam aku, sukakan gabungan warna kontra??

Ha..ni lagi satu gabungan warna yang berlaku pada sem 1 iaitu pada tahun 2008. Lepas pakai cam ni yang buat aku rase cuak je nak try pemakaian kontra ni..Sebab semua orang macam pandang pelik je..

Tapi kan. Sekarang ni aku dah tak kisah. Aku nak main-main dengan warna dalam style aku. Asalkan aku tak  nampak melampaui batas sudah..............................

Sabtu, Julai 17, 2010

Ini Tak Buley Jadi Niey ! Aiyark...

Arghhhh....................................................... 
Tengok ar follower korang. Ye, kau. Kau yang sedang visit blog aku ni. (Pada yang tak de blog, buat2 macam orang yang ade blog).

Kenapa?? ko tanye aku. Cube lagi sekali tengok follower korang, dan sekarang tengok bilangan follower aku. Ha! Dah faham kan.

Actually ar kan, acapkali aku meng ushar blog orang lain, aku jadi jeles membabun giler ar melihat bilangan follower mereka.

(Eh, aku bukan marah tau. Perangai aku memang sengal sikit.)

Ya.....

Aku tau faktor-faktor orang ramai follower ialah
1. Orang tu fofular.
2. Orang tu punye content mantap dan bez.
3. Orang tu follow orang n orang lain pun follow la balik (konsep what u give u get back)
4. Semua follower die tu, kawan2 die sendiri.
5. Malas aku nak fikir lagi, sila tambahkan sendiri...(mati kutu kejap)

Bukanlah aku ni jeles, hasad dengki or berhati bucuk. Ops, aku tarik balik yang jeles tu.

Memang aku jeles ar senang citer. Bukan takat jeles jer. Sebenarnye, yang betul2 merunsingkan blogger baru n amatur macam aku ini ialah, aku jadi down,down,down,down..even if the sky if falling down...Hoooohooo...

Aku jadi down n ade unsur-unsur perasaan nak give up lagi tu. Tapi, aku rase macam bodoh la pulak if buat blog separuh jalan jer. Macam sumting wrong if aku tibe-tibe stop after dah start.

Tapi kan, sume blogger ni ade effort masing2. Memang ramai yang betul-betul bagus n sebab tu follower ramai..
Buat masa ini, aku masih teguh lagi. Teguh dan tegar nak jadi blogger yang ala-ala cikai kampung punyer..hehehehe...support la cikai malaysia spt aku niey.

Chaiyok2 Shyima. !!!!

Last Night.





Smiling, I then typed my latest Facebook's status. Watching the status being published, I once again smiled in satisfaction.

One people like this. Oh, that was fast. 2 people like this. Oh, I thought my friends would have backed up on me. Responding to the peoples who was liking my status, I commented. " Oh, so you like it. That's mean you're admitting me being such girl, right? "

3 people like this.

I grinned. 'What ever boys. I don't give a damn.'

I clicked on the tab on Google Chrome browser. By clicking the bookmarks icon, I was visiting my own blog. There's a heavy sigh from me. 'Em, no comment?' Asking myself a stupid question with a clear answer right in front of me, making me feels like a total desperate. Desperate in seeking my own courage to update my blog.

Again, I clicked on a tab. This time, I clicked on Yahoo! bookmark and logged in. The inbox was filled with Facebook's notifications. And a few My Space's and very few e-mail from my beloved boyfriend. A total disappointment filled me up.

'Tup.'

All of a sudden, my notebook shut off. The light, the fan and so do the television was too,shut off, turning the environment into total darkness. I felt a little creepy and quickly jumped on my bed.

There was noise outside my room. A silent noise. A conversation between two people. 'Oh, it's just my father and my brother. Probably watching the Hindustan movie on Zee Channel before the black out happened.'

Then, it was a total silence. Everybody had gone to bed likely. Me, in my own room, being all alone myself recite some 'doa' and looked for my blanket. Even though the fan was off, and it was kind of hot in my room, but I preferred myself to be covered up with the blanket.

Little by little, I pull down the blanket that was covering my face. Peeping, there was nothing to be seen except a total darkness. There was no difference if I closed or opened my eyes. I barely see nothing.

Afraid of the situation, I then fumbled in the dark to find my Blueberry. Yes, I can make it the source of the light. It's the least I can do. And at least, I might know the time and see for myself either the bed was safe or there was an animal on it. Oh, I do afraid of snake and centipede.

The howling sound gets me goosebumps. My teeth chattered. Sweats really making my shivering body a little uneasy.


Maybe it was cats, or dog, or wolf. But, it was out of ordinary. Not that I usually heard that cats' fighting sounds or what ever animals sounds, but I really can tell it was different. I just know.

Pressing on any button of my phone, just to keep the lights up, making me even worried.  What if, when it is dark, and then when I press the button, I see something that I don't want to see. Or what if, the on and off lights from the phone, attracted the uninvited company. That was my 'what if' imagination.

Well, I maybe watched a lot of movie though. I tried to calm down. Groping in the darkness again, this time I was looking for my earphone.

As soon as I found it, I plugged it in and turn on the audio player. I sang the 'Nothing On You' song.

But then, the howling sounds became louder. My mind said, 'fuck'. Reciting the Kursi, with the song in my ear, I recited it wrongly.

'Thump' , 'Thump'. I quickly opened my eyes. Unplugging my left earphone, I searched the sources of the sound.

I looked straight upward. On the ceiling. Well, it was nothing on the ceiling. But, it was something above it.

'It's just the cats.' I blamed the cats again.

The howling and the 'thump, thump' sound were together now. I raised the volume of my phone. Singing the song 'Rock Your Body' this time.

'Tap, shuh.'

I opened my eyes widely. I felt the wind. I was not in barely see nothing mode anymore.

Thank God the electricity was back again. When I looked at time, it's just 1.00 am.

What? It was just 10 minutes?

Well, that's a long 10 minutes I've ever had.

Jumaat, Julai 16, 2010

Aku Si Queen Control !!

Setelah hampir 2 tahun jugak lar aku menjalinkan hubungan dengan si dia, hari ini merupakan harinya di mana aku telah menyedari aku ni seorang QUEEN CONTROL !

Siyes aku tak kisah nak cite buruk2 pasal aku sendiri. Daripada orang lain yang bercerita tentang keburukan aku ,biarlah aku tanpa segan silu cakap keburukan aku sendiri. Yang dok ngate aku tue, ingat die bagus sangat la tue. Hak tuih sikit muke !

Neway, cam ne aku boleh sedar aku ni QUEEN CONTROL ??

Ha, sebenarnye aku ni kuat merajuk sikit.

Khamis, Julai 15, 2010

Plan Jahat Terbaru Aku. Muahahaha !


Tajuk nak gempak jer.

Shit a**. !!! Hari ni aku sakit perut giler2. N meluangkan masa bersama jamban tercinta sahaje hari ini. Ni mesti gara-gara tak tahan pedas tapi dok bedal sambal belacan banyak-banyak. Pastu pergi makan kerang sahaja berketul-ketul (eh, apekah penjodoh bilangan kerang ek???) .


N pastu aku gi balun plak mangga yang masam tapi manis sikit tue. Padan muke aku ! Pastu pegi makan roti coklat plak. Jeng3, entah2 dah tamat tempoh.


Btw, plan yang aku maksudkan tak lar sejahat mane. Al-kisahnye memang bukan plan jahat langsung ar. Plan yang bermain di kepale otak aku ni terlintas semalam.  


Semalam x de elektrik. Aku pun tolong ar parent aku wat penyapu lidi. 

Caranya :
1. Potong daun pokok kelapa. (aku rase usia daun kelape tu x penting kot, tp semalam parent ambik daun kelapa yang muda n separuh umur )


2. Toreh ar daun nye n tinggalkan lidinye jer. 






Ala..macam goreng kacang je wat penyapu lidi nie.. senang giler...



dah jadi. dapat la 2 ikat. tp cntk lg la. dlm gmbr ni buruk sket.


Hehehe. Takbur betul. Tapi, yang membezakan fresher @ amatur dengan org yg lbh berpengalaman ialah SPEED menoreh.

Aku buat memang lembap giler kot. Bapak aku buat sorang jer dah dapat satu penyapu. Aku buat dapat setengah penyapu jer. 


So, dalam kepala aku time tu terlintas lah. Ade ke budak2 remaja zaman evolusi serba MP3, iPod yang buat or even taw pasal buat mende2 nie??? Well, maybe ade..Tapi x didedahkan kot.. Aku rase mende cam ni macam interesting...


Tapi, lifestyle aku tak da lah betul2 macam ala kampung...(aku de blog plak..) Tapi aku berminat nak tunjukkan lifestyle aku yang separuh moden separuh kekampungan ni pada rakyat semua. Hehehehe..


Lalu aku pun terpikir nak cipta satu blog. Blog lain yang menceritakan unsur-unsur tradisional yang aku lalui contohnye aku pernah buat cendol sendiri. Buatan tradisional memang rumit. N aku pernah wat pulut kuning secara tradisional. N kat sini ade tempat nak mandi sungai (lbh krg lar) n aku nak tunjuk pokok2 yang aku selalu panjat...

Tapi, tu lar..Tadi try nak bina..N aku bajet nak buat blog yang cam grand giler la konon. Sebab bg aku memang tak mustahil. Tapi, bler dok tengok kod-kod HTML tue, aku pun pening ! 

Rabu, Julai 14, 2010

5 Faktor Lelaki MENDEKATI Wanita.

Al-kisahnye aku bace satu majalah ni, yang tak perlulah ku sebutkan majalah pe. Tapi yang pentingnya, majalah ni yang cakap. Bukan aku yang cakap....Hehehehe....Tapi, mesti majalah ni ciplak dari sumber2 lain gak kan...N mestilah sumber2 yang boleh dipercayai kan..

Ha..Itu semua tak kisah lah sekarang ni..Sebab masing-masing ade pendapat sendiri kan?? Pe pulak pendapat korang..

1. Personaliti seorang wanita itu penting. Dengan personaliti yang meyakinkan seseorang lelaki boleh terpikat bila memandangnya. Mereka juga akan berasa lebih yakin untuk mendekati wanita tersebut.

2. Lelaki terkenal dengan mata keranjang. Ada juga lelaki yang suka memerhatikan wanita yang seksi, apatah lagi jika wanita itu memakai pakaian yang menjolok mata.

3. Penampilan, gaya berjalan dan cara pergaulan wanita juga kadang-kadang membuat seorang lelaki terpikat. Ada kalanya salah satu daripada faktor itulah yang buat lelaki terlalu ingin mendekati seorang wanita.

4. Lelaki mementingkan kesopanan. Lelaki sebegini lebih sua mendampingi wanita yang tidak akan memalukan mereka.

5. Memang tidak semua lelaki mementingkan wajah. Tetapi ada juga lelaki yang mudah tertarik pada wanita yang cantik, ayu dan anggun. Ada ketikanya sehingga membuatkan mereka menoleh untuk kali kedua bila memandangnya.



p/s : Ada kawan bagi pendapat, suruh kurangkan penggunaan shortform, sbb die susah sket nk ketchap.

Selasa, Julai 13, 2010

My Interview -Latest n Sensasi- !!!! + Funny + Idiot Sikit.

Terjadi pada hari ini, bermula jam 2.15 petang hingga 4.15 petang. Bermula gak pabila abah ajak ak g interview as a clerk di ayer kuning.

Abah : Mima. Kamu nak pergi interview tak? Jawatan kerani. Gaji RM800 basic. Blm campur elaun lagi.
Mima : Ok. Tp nanti I nak gi keje naik pe?
Abah : Abah hantar boleh. Kamu naik motor pun boleh.

Ha..macam greenlight jugak la bagi aku. Hepi untuk pangkah title penganggur tue. Tapi, in the same time bengkek jugak sebab baru nak bagitau. Time abah bagitau tu dah pukul 2.15. Interview pukul 3.. Aku pun iron la baju kurung, gi mandi. Sambil bebel pasal fail sijil aku tak susun lagi (since last time g fotostat).

Sampai2 kat sane, aku n abah tunggu lah orang atasan ni.Bile dorang dah datang, aku isi borang n then dorang panggil aku untuk interview. In the meeting room at that time. Bagi yang pernah pegi interview mesti faham kan feeling aku. Kinda nervous. Tp aku tak de lah nervous seperti dulu punye interview.

Dulu aku pernah kene panggil interview untuk masuk kos diploma in mass com kat uitm. Tp dgn easy nyer aku fail. Ok, berbalik kepada interview hari ni..Aku pun pegi la masuk bilik meeting tu.

Orang 1 : Kamu tahu tak kamu nak apply post apa ni?
Mima : Tau. As a clerk.
Orang 1 : Mari saya tengok resume kamu. La, kenapa kamu tak sambung belajar. Dah bagus sangat ni. Sambung degree kat uitm pastu jadi cikgu. Senang.
Orang 2 : Ok, Cerita sikit pasal diri kamu.

Aku pun cerita lah. Tapi in the same time,aku blur gak nak citer pasal ape. Tp siyes, aku mix Malay n English sepanjang interview tu. Ni sume ni ak potong2 lar n aku skip kat part yang cam bodoh sket. Aku ni memang kalau dah blur, slumber badak aku je nak jawab ape.

Orang 1 : Sanggup ke awak keje sampai pukul 9 malam? Bukanlah ini syaratnye, tapi kadang2 awak kene overtime lebih kurang pukul 9 malam semata-mata nak siapkan semua kerja nie. Kalau lambat siap, orang tak dapat duit.

Aku wat muke sikit. Dalam hati aku, pukul 9. Aku nak merempit naik motor tanpa lesen sejauh ni?? Aku tak kisah, tp parent aku ok ke? Maka aku pun jawab kat orang tu..

Mima : Erm..saya pergi tanye ayah saya boleh?
Orang 1 : Tu ayah awak ke kat luar tu?
Mima : Aah.
Orang 1 : Awak tak boleh buat cam ni kalau interview sebenar. Kami nak tengok awak konfiden. Awak kene konfiden.
Mima : Saya memang yakin saya boleh buat. Tapi saya tak yakin parent saya benarkan...
Orang 1 : Awak. Dalam interview awak tak boleh cakap macam ni tau.
Orang 2 : Ok lah. Dalam masa 2,3 hari lagi kami telefon. Kalau awak dapatlah. Kalau awak tak dapat, kami tak telefonlah.

p/s: perbualan ini dipotong kerana banyak unsur puji aku. (cey..hehehehe..bangge diri plaks aku ni..nyampah)

Ni biar aku sambung sikit. Pasal interview untuk dip mass com kat uitm niey.

Aku kene panggil interview kat uitm perak. Untuk pilihan pertama aku, Dip in Mass Com. Memang minat aku. Time aku kene panggil ni, aku bru 2,3 hari balik dari plkn. Pas setel salinan sijil la, cop la ak pun pergi la interview tanpa fikir pe2 pun.

Yang macam bodohnye, aku blur giler hari tu. Lagipun, untuk pengetahuan korang, time tu kerajaan n menteri baru sahaja dirombak n aku tak tau pasal siapa2 pun. Mule2 penemuduga tu tanye siape Menteri Pertanian..Sumpit aku tak taw..Tapi melampau lah even tak tau PM sapa kan?? Ha, akulah si pelampau tu..Penemuduga pas2 tanye siapa PM? Aku diam. "Bapak die merupakan bekas PM negara kita?" . Aku diam.

"You get out from here, plz. " 


Ha,amek aku sebijik. Bapak giler blur nyer..Dah masuk kereta baru aku ingat nama PM. Anak Tun Razak. Urgh..Padan muke aku..Tp pengalaman mendewasakan kite kan..hehehehe...

Henfon Blueberry??!! - Malaysia Punyer.

Ksh henset n aku ni mmg cm hampeh sket. Tp sume sbb ak sndr ar.

Ak start pakai henset time form 1 sbb dok boarding skul. Ni cter zmn 2003 dlu ek. Ak ingt lg ak pakai 3310. Tp time 2 x bnyk fon cggh wujud lg ar. Btl...Tp ak ksh pn pkai pe2 henset.. Tp persamaan sume henset yg aku pakai since form 1 hggalah 2010 ialah, keturunan.

Fon ak mmg sentiase b'tukar2. Dr itam putih smpaila yg de kaler. Ha, tp tu lah. Sumenye keturunan. Pas turun kt kakak ak, bg aku. Kakak ak bli bru, yg lame bg aku. Tp sumpit ak x ksh ar..Ak x penah demand nk henset ala2 canggih yg blh 3G or wth..

My second latest phone hilang time ak bli rojak. Actually ak tgh msg dgn bf ak time 2. Pas2 t'nmpk org jual rojak kt dpn poli. ak pn dgn excited membeli blah kt c2. fon plak ak port kejap kt dpn balang air 2. Dok bli bnyk2, smpai pnuh tgn ak nieh.

Ak pn t'lupe kt henset. Smpai ar dh blk umah sewe, bru ak t'ingt..Dok suh kwn2 cari pnyer carik, x jmpe gaks. (neway, tq pd yg tlg cari ek). Pas2 ak pnjm fon haila dlm tempoh 2. (tq haila).

Pas2 parent bg ak henset keturunan nie. tp kene msk virus plak. ha, cm ner yg dikatekan msk virus ni ialah, MMS kosong akn dhantar kpd org2 yg kite msg..bagaikan celaka giler, krdt pn hbs dgn begitu mudahnyer.pernah ak topap RM10, trs hbs cm 2 jer. bengkek btl!

Sehinggalah pd bru2 nie, parent ak blk dr Langkap, n bg ak box. Ak ingt box mainan adik aku. Rupe2nye henset meh.... Siyesly, ak de ckp kt dorg yg ak nk bli henset CSL yg RM 50 tu jer..asalkn virus x menyerang sudeyh..Tp dorg g blikan yg CSL Blueberry punyer..hargepun (bg ak mahal lar) RM290...

ni lah henset yg ak pki skrg. csl blueberry i6800..bgs gak..yg pntg buatan malaysia..

Neway, ak thanks sgt2 kt parent ak..fon dorg sndr pn x canggih mane..tp p blikan ak nyer dulu..huhuhu..trime ksh sgt2 mama abah..cyg lbh2 punyer...

Sabtu, Julai 10, 2010

Nama Gelaran is Nickname.

Kompem giler time skola dulu2 or time keje or even wat eva lar yg korg wat skrg nie, korang de name gelaran. Name gelaran x semestinye buruk, rite. Even nama singkatan yg diciplak dr name sndr pn dikire name gelaran gak an??

Ha, kali ni ak nk senaraikan yg aku punyer plaks...

1. Time skola rndh, ak plg feymes dgn panggilan CINEMA. Ksh name singkatan ni ak dh citer dlm post yg lps2. tp biar ak citer lg. Diadaptasi dr name ak sndr iaitu Shyima, kwn2 skola rndh aku, especially boys akn pggl ak cinema. Dorang ejek lar, hr ni main citer pe? Ade tiket x? Ha..tp ak sempoi..ak x ksh..Pas2 dorg 2ka jd Cinamamak sbb kulit ak ni itam n mata sepet plaks. Yg ni ak berape nk berkenan sket...Tp xpe..ia dh menjadi sejarah skrg pun..

2. Time kt maktab plak, awal2 form 1 lg ak dh diberi nm gelaran. dorg pggl aku ITIK. mule2 ak tnye la knp dorg pggl ak itik? ak mmg hv no idea lgsg knp?? (mamat pemberi nm gelaran dirahsiakan). Sbb ak mendesak giler nk taw, dorg gtaw la knp. Pertama, sbb mulut ak bsg mcm itik. n kedua sbb ak tonggek. Hah???!! Bler plak dorg dok ushar bottom ak nie. Cis.

Tp pas2 de gurl ni kate, nm ak pnjg sgt. Shyima pn pnjg ke. Sbb name pggln dorg lg pndk. Contoh, Edz, Ai. Lalu dorg pn pggl la ak Shy berdasarkan ejaan name sbnr aku. Shy ni melekat gak la smpai abes form5.skrg pn bdk2 mktb majoriti still pggl aku Shy. Bagaikan sumpahan, ak skrg dh jd pemalu.

3. Kt kem plkn, ak dipanggil mama. Owh, ak dh beranak 43 org pelatih Charlie agknye. Cm2 bangse plaks tue. Wah..b'tukar bapak ke ape. Opppsss.. jgn slh fhm..dorg pggl aku mama sbb 2gas ak jge dorg..ak pn jg n syg dorg cm ank yg bakal ak de nnt..(lmbt lg nk kawen ek).. Tp kan, mslhnyer yg laki2 charlie, pn de yg pggl aku mama. Apekah???

Neway, di kalangan famili aku dipanggil Mima. Sume sedare ak la pggl ak cm2. N skrg bf ak pn dh pggl ak Mima..owh, welkam 2 da famili??!!

4. Dulu ak penah gak kene pggl Snorlex. Ala, watak Pokemon yg bsr n ske tdor 2. Sedare2 ak yg jht2 je pggl aku cm nieh. Ceh.

Jumaat, Julai 09, 2010

WASIAT Shyima. Draf.

Ni bkn mksd nk tarik perhatian ke ape ek. Ak slalu rangke wasiat ak, supaya taw pe nk buat bler btl2 nk wat wasiat. Bkn nye mksd ak,aku ni nk bunuh diri ke ape..aku masih waras..Ni sume sbb kite msg2 x taw kite mati bler n cam ne kan...

Aku slalu bayangkan if ak mati de ke mende yg ak nk tgglkn..erm..tp x semestinye mende kan..n ak slalu terfikir, kalau dh mmg ajal dah tiba, even kte tgh tdor pn nyawa blh hlg..Even kte taw yg kt akn mati pn, kt x blh nk elak..Tp blh la bertaubat ke ape..yg x taw la yg sadis sket..

Di sini bermula WASIAT SHYIMA ....

1. Kalau ak mati sbb eksiden, sile maafkan pelanggar tu kalau die x sengaja.(dlm kate lain, if x sengaja, maafkanlah penyebab tue)
2. Kalau ak mati sbb bntg, jgn la bunuh bntg 2 unless cm mendesak/membahayakan..contohnye cm ular, harimau, beruang etc.
3. Kalau blh, if ak dh x de, pe2 je la brg yg mlk ak nie, diagihkan oleh kakak aku..plh la pe yg die nk..n yg die x muat n x nk, sile dermakan ye.
4. Yg plg pntg skali, if ak dh x de, aku minta maaf sgt2 seikhlas hati kpd org yg ak x sempat minx maaf tue..n maafkan lah aku if ak de wat salah kt korg or sp2 especially parent, famili n guru2 sekalian..
5. Ak nk sume org taw, yg ak mmg syg sgt sume org yg knl aku nie..Syg sgt2 x ksh la spe korg,asalkan korg knl aku..
6. Tolong jgn sedih sgt, sbb nnt kt akan berjumpa. Bila tiba masanyer...
7. Tolong jgn lupekan ak trs n x lawat n x berdoa n biarkan kubur berlalang,semak samun..
8. Oh, btw,..hutang2 korg kpd aku, ak halalkan..n minta halalkan hutang aku juga...
9. Kalau ak mati sbb kene bunuh n berkaitan jenayah, jgn la g maafkan dorg plak..sila tgkap smpai dpt n hukum dgn sepatutnye...

P/s : ak bkn ckp sbb ak nk mati or pe...Mati ni mende plg dkt dlm hidup kite..Hidup ni pn sementara.. Kalau dh smpai wktu nye, time tgk bola pn nyawa blh hlg...

Ok, de pe2 pas nie ak update...Pasni ak wt ksh2 fun jer lar..Yg nie kire spesel edisi sbb ak tkt x sempat ke ape...kot2 lar...

Khamis, Julai 08, 2010

Kita, Aku dan I .

Yg dimaksudkan kt sini ialah kata ganti diri. Kata ganti diri sendiri kt org len. Ha, ni ade citer la sket d sebalik tajuk yg simple-dimple niey.
Begini citernyer...

Pd suatu ms dulu, ak yg keturunan pure banjar nie terbiase ckp aku dgn sumer org even parent pun..Em, ye btl. Org banjar bahasakan diri mereka aku. Even dgn parent or org tua mane pun. So ak dh terbiase lar...Mcm mmg itu lah kata ganti diri yg telah ak set dlm kepala otak.

Pas2, time kt skola rndh, kwn2 ak t'dgr conversation ak dgn mak aku. Dorg terkejut baban bler dgr ak bahasakan diri aku ,'aku' dgn mak ak...Bkn takat t'kejut. Even berperasaan ak ni kuang ajar dgn mak bapak plak...Dorg pn tegur la aku..Dorg ckp, if ckp aku, nnt jd hantu paku. (Huh,sume bdk2 ditakutkan dgn citer nie! Tipikal ar..)

Ak siyes konpius. Sbb x taw la plak selame ni ckp aku dgn parent 2 slh. Pas2 ak 2ka kata ganti diri menjadi kite. Contoh ayat: "Mama, kite nk pnjt pokok rambutan ni lah.", "Kite, kite?? Kamu ni berapa ramai?", "Kite sorang jela nk pnjt."

Erm...pas2 ak pk blk. Btl gak kate mak aku. Kite 2 cm ramai plak. Nk d jadikan cter, ak jarang gune kata ganti diri dh pas2..ak kdg2 gune orang. "Orang dh mandilah". xpn gune Mima. " Mima ade duit lagi."...Blh dikatekan ak agk bingung gak ar sepanjang high skul sbb x de kate ganti diri yg tetap.

Skrg nie, ak modenkan diri + gedik2 punyer. Kalau mama tnye, "Siape yg tumpahkan air ni?" , ak akn jwb, " I la yg tumpahkan mama."

Owh..such a geli minah ar aku nie.. tp x pe..ske ati aku lar..lg pn, nmpk manje2 sket..(dushum sket pp tembam aku nie)

Rabu, Julai 07, 2010

Ape Aku Ni Tukang Cari Jodoh ker??

Ak rase since ak skola rendah lg kot ak ni d tugaskan utk jd matchmaker. Sebab, dr skola rendah ak akn dapat soalan/permitaan yang sama. "Kenalkanlah aku dgn die."  ,  " ko x de kwn ke yg nk knlkan kat aku."...

Sebenarnye bnyk gak kisah minx tolong dari ak utk carikan jodoh nie...Nk kate bnyk cm ner, erm...lbh kurang 10 org ke atas lar...N sume yg minx tlg cr kan partner nie, sumenyer lelaki.

Ak bkn x sudi nk tolong.. tp korang sbgai laki kn fhm lar... x kan nak ngorat pn kene gune org tengah..sume pun taw kan bahayenye org tgh dlm menjalinkan hbgn nie..

Lagipun, nmpk x gentlemen n nmpk x macho ar bler laki minx tlg carikan...Ak pn (sbgai pompuan) akan rase cm x berminat dgn laki yg gn org tgh nie utk d jadikan bf..

Tp kan, yg peliknye..knp aku plak yg kene jd org tengah..aku ni mmg de rupa n bakat semulajadi ke ape?? Ade ke tertulis kt dahi aku ni yg ak ni matchmaker, huh?

Lg pun, ak ni pn pompuan gak kot..Nk ngorat kwn aku plak wt pe..Ape ak ni x menarik ker.. Am i that bad ?? Huh !??

Tp x ksh lar..sbb mayb yg boys ni anggap ak cm kwn yg x pernah matang2 n kejantanan sket..Dorg x anggap ak lbh dari tu di mana ak pn x anggap kwn2 ak lbh dari sebagai kawan sahaja..

Lgpun ak dh de bf so far..wat pe nk tamak2..Rite..???

Selasa, Julai 06, 2010

RESUME- Diploma in Secretarial Science Courses

RESUME
 (DIPLOMA IN SECRETARIAL SCIENCE)

MY PERSONAL INFORMATION
Full Name                     
I/C or Passport Number
Date of Birth                
Age
Gender
Race
Citizenship
Marital Status
: Noor Ashyima binti Mohd. Zainal Abidin  
: 901120-08-xxxx
: 20 November 1990
: 20 years old
: Female
: Malay
: Malaysia
: Single

MY CONTACT INFORMATION
Primary E-mail
Secondary E-mail
Mobile Phone
Home Number
Address
Postcode
City
Country
State
: ashyimazainal@gmail.com  
: shyluvdaisy@yahoo.com
: 013-xxxxxxxxx
: 05-651xxxxx
: Lot 4129, Kg. Redang Punggor, Chenderong Balai
: 36600
: Teluk Intan
: Malaysia
: Perak

ACADEMIC QUALIFICATIONS
Year
Qualification
Institute
Field
Classification/Grade
: 27 July 2008 – 27 May 2010
: Diploma in Secretarial Science Courses  
: Sultan Idris Shah Polytechnic
: Secretarial
: GPA 3.88, CGPA 3.66
Year
Qualification
Institute
Field
Classification/Grade
: 2007
: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
: Maktab Rendah Sains MARA Kuala Kubu Bharu (MRSM KKB)
: Pure Science
: 4A3B2C
Year
Qualification
Institute
Field
Classification/Grade
: 2005
: Penilaian Menengah Rendah (PMR)
: Maktab Rendah Sains MARA Kuala Kubu Bharu (MRSM KKB)
: Pure Science
: 7A1B

WORK EXPERIENCE
Year
Employer

Status
Salary
: Jun  – December 2009
: Academic Development & Quality Division, Sultan Idris Education University  
: Practical secretary for the Director.
: -

POSITION,AWARD AND CERTIFICATION
2010
  1. Certificate for joining PSIS Graduation Day Choir Team.
  2. Position as the Director for Commerce Department’s Day.
  3. Vice Treasurer for DSK Club.
  4. Head of Department’s List with CGPA 3.66
2008
  1. Head of Department’s List with CGPA 3.52
  2. Certificate for joining Choral Speaking Inter-Class Competition.
2007
  1. Certificate for joining National Services.
  2. Position as Charlie’s (W) Company Leader.
  3. Awarded as the Overall Best Trainee in Kg. Baharu Camp.


MY SKILLS & ABILITIES
  1. Presentation, 13 years experience.
  2. Microsoft Office, 10 years experience.
  3. Excellent in speaking and writing both Malaysia and English Language, 9 years experience.
  4. Handling phone calls, 9 years experience.
  5. Office Management (Filing, memo, letter, etc.), 2 years experience.
  6. Trengkas, Shorthand, Speed Typing, 2 years experience.
  7. Minute Taking (Note Taking), 1 year experience.
  8. Able to work under pressure.

ADDITIONAL INFORMATION
  1. Experience the Re-certification Audit MS ISO 9001:2008 for Sultan Idris Education University during practical.
  2. Experience in booking two ways flight ticket and hotel.
  3. Involved in running the International Conference on Teaching and Learning in Higher Education 2009 (ICTLHE09).

EXPECTED SALARY
RM 1500 – RM 2500

REFERENCE
Available upon request.

Terdapat ralat dalam alat ini