Ahad, Julai 25, 2010

Elergik. Ape?!!!!

Sume penyakit yang mari kat aku ni, semuanya lepas aku tidak lagi bergiat aktif dalam sukan..Selama ni tak tau la pulak aku ade elergik or ape...
Sem 2 yang lepas, kire2 dalam tahun 2009 kot..ye la kot....Aku mengalami gatal-gatal yang menggatal...Tuan punye badan pun memanglah dah gatal..Dah tu pi tambah lagi kegatalan dengan gatal-gatal..

Hishh!! Banyak sangat perkataan gatal ! Pening aku.

Aku kuat makan..walaupun aku slim shaddy macam ni hah, tapi aku memang kuat makan...tambah perkataan sangat dekat depan kuat makan tadi ek..??hehehehe...

Kali pertama aku mengalami gatal tu, aku ingat mende biase jer..ingatkan gatal sebab air poli kotor ke..or pe2 jelar selain berkaitan makanan...

Sebab aku bajet, aku memang tak de pantang larang dalam makanan...Pe yang ade, semua aku nak cuba..Semua aku nak rase...(kecuali ciku ek.pastu durian tu ala-ala half2 lar..aku pun x taw kenapa aku x suke ciku)

Bila dah kali kedua aku mengalami gatal2, aku pun berjumpa la doktor.......

Doktor tu tanye pasal pemakanan aku..aku pun cerita la semua yang aku makan...

Doktor tu jadi pening sikit lar time tu..Die jadi x taw yang mana satu punca elergik aku....

NI MEMANG AGAK MEMANASKAN AKU. Sbb korang taw pe die cakap...?? Mestila korang x taw kan...

" Ok lar Shyima, mulai sekarang, awak dilarang makan kacang, ikan, ayam, telur, daging dan semua makanan laut.."

Aku cakap ok.  Dah beli ubat n lepas dah bayar, aku terfikir..'kalau tu semua aku kene pantang, pe yang aku nak makan??? sayur??? OMG !!! NOooooooooooooooooooooooooooooooo.............!!!!!

Tapi, aku x follow pun cakap doktor tu..lagi2 sebab dok asrama kan..parent x de nak kontrol pemakanan (even mama kol tiap hari suh pantang makan..) hehehe...

Even aku x ikut pantang larang pun, tapi elergik x menyerang pun...aku makan jer...

Sampailah ade satu time tu, aku dok bersembang dengan kawan2..dorang tanye, pe makanan yang ko baru 1st time makan kat sini..??

Aku jawab la.."First time aku makan ikan pari masak asam pedas kat sinilah..sebelum ni tak pernah pun..sedap giler dowh kat sini..tapi tiap kali pas makan, mesti gatal2..."

HUK ELEH !!!!

Ape ke bangang aku ni...Kalau aku pikir betol2, x payah ar aku g jumpe doktor....

AKU ELERGIK IKAN PARI LOR..!!!!

1 ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini