Selasa, Disember 14, 2010

TLAGA Secret Skin Contest ! Hanya Hantar Gambar.

Shyima dapat mesej suruh vote gambar dia. Vote untuk apa? Ya, Shyima pun tertanya-tanya. Maka Shyima ikut je step yang dia bagi. Dan like pic dia. Shyima ushar pulak page tu. Oh..ada contest dari TLAGA Secret Skin. Hanya hantar gambar (yang anda rasa terbaik) kat facebook page TLAGA Secret Skin. Sapa paling banyak vote, menang lah. 

Hadiah? Mestilah ada hadiah...

Isnin, Disember 13, 2010

Giveaway Separuh Jiwang

GiveAway Separuh Jiwang! Sila,sila dan Sila tekan link ini ye.Siapa nak hadiah ? Free free je dapat tau. Ingat senang ke orang nak bagi hadiah free?? Kecuali birthday lor... Mesti seronok kan dapat hadiah...Anyway, rakan -rakan yang dikasihi sekalian. Sempena giveaway ni, Shyima nak buat satu entry spesel yang berkaitan sikit. Tentang cinta Shyima yang separuh jiwang. Jom,jom,jom,jom klik klik !

Based on a true story.

Shyima couple dengan Aan masa darjah enam. Dia ni tinggi lampai orangnya. Lantang bersuara tanpa rasa takut pun. Kami jadi couple atas sebab yang kami berdua sendiri tak pasti. Ia terjadi dengan sendiri. Shyima tak pernah minta dia jadi couple Shyima, Aan pun tak pernah minta Shyima jadi couple dia, tapi kami digelar dan bergelar couple oleh rakan-rakan sedarjah. Pelik kan?

Jumaat, Disember 10, 2010

Si Tabah Jadi Penakut Sebentar.

Gila kentang Potato Chip Bersumber Goguma ! Hahahaha. Serious aku cakap, ini sewious ! Setakut manapun aku selama ni, ni malam pertama (malam pertama??) aku lari daripada bilik akibat ketakutan. Please take note that : Lari yang dimaksudkan berunsur hiperbola.

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan taulan blogger sekalian, tak kira sama ada anda follower atau usher..(heh?? x kelakar pun)…maksud aku, usha-er….Aku hari ni nak cerita sikit apa yang terjadi malam tadi sampai aku ketakutan sangat tu.

Khamis, Disember 09, 2010

Berebut Watak SuperHero.

Zaman kecik-kecik dulu banyak sangat cerita man,man kan?? Superman,spiderman, ultraman,batman. Dan zaman sekarang pun still main gak kisah superhero berkenaan...Tapi yang dulunya famous, kini hilang di mata dunia ialah seperti Thunder Cats, Jetman, Tomatoman, Yokkies?? . dan zaman sekarang Power Rangers pun dah tak seGah dulu...

Budak-budak mana tak suka tengok kartun. Kita time kecik siap menangis-nangis lagi bila parent tak bagi tukar Channel disebabkan Mojacko, Sailormoon or Dragon Ball. Entah-entah ada antara korang ni yang menangis berguling-guling..UUUwwaaaauwauwa..~~~

Rabu, Disember 08, 2010

Kasut-Masut Sepelik-Peliknya Sedunia.

Hari ni keje aku tak banyak sangat. Ada memang ada, tapi keje yang sendiri cari la. Keje yang diberi boleh kata langsung tak ada. Pendek cerita, aku free betul la hari ni walaupun hari ini hari kerja. Yabedabedu !


Disebabkan bosan asyik nak online Pesbok jer, (sebab kurang mendapat notification lately), aku pun berwindow shopping. Hah ! Ni baru sesuai nak kata WINDOW Shopping kan? -if u know what i mean- wink,wink **

Gambar SNSD Menyamar Untuk Main Di Taman Tema *True*

Hehehehe. Strong Heart yang terkini ada jemput Yuri(SNSD) dan bla,bla,bla....Banyak perkara yang didedahkan dan melucukan dalam temubual itu.

Khamis, Disember 02, 2010

Top Love Quotes and Sayings of All Time Part 1



The following is our collection of Quotes about love or Romance that we feel are the top quoted quotes of all time. We have not placed these quotes in any particular order. Make sure to check them all out, they are great! (See what users like yourself ranked as the top Love Quotes.)


1. "A kiss is a lovely trick, designed by nature, to stop words when speech becomes superfluous."
--Ingrid Bergmen

Top Love Quotes and Sayings of All Time Part 2

Sambungan....Part 2


51. "To love is to receive a glimpse of heaven."
--Karen Sunde


52. "Love, till dawn sunder night from day with fire Dividing my delight and my desire..."
--A. C. Swinburne


53. "Love is friendship set on fire."
--Jeremy Taylor


54. "Within you I lose myself. Without you I find myself wanting to become lost again."
--Unknown

SNSD’s fan-meeting session in Malaysia

SNSD’s fan-meeting session in Malaysia


A proposal was sent to SM Entertainment by Malaysian organizer, Redstar Presents to invite SNSD for a fan- meeting session in Malaysia. The demand for SNSD to have a concert or fan meeting (at least) in Malaysia is so great that SONEs are endlessly urging the organizer to bring the Soshi over to the country for the first time.

» AMALAN YANG MERINGANKAN SIKSA KUBUR


rabi'ah
Untuk mencapai kelepasan dari seksaan kubur atau meringankannya,seseorang Mu'min perlulah melakukan beberapa perkara bagaimana yang pernah ditunjukkan oleh Rasullullah s.a.w dalam Hadith danSunnah :

1. Memelihara Solat 5 Waktu
---------------------------
Berdasarkan Hadith oleh Ibu Hajar Al-Haitami dlm kitabnya"Az-Zawaajir" bahawa orang yg memelihara

Makanan Ringan Yang Berkhasiat. Info.

Makanan Ringan (Snek)
Latar belakang
snek
Kekerapan mengambil makanan ringan yang tinggi kandungan gula akan menggalakkan kerosakan gigi.
Apakah makanan ringan yang berkhasiat?

Rabu, Disember 01, 2010

Kakak Aiman Tak Kisah ~~

Sila baca tajuk seperti nada "Aiman tak kisah..." . Ye ! Sayalah kakak Aiman . Tapi bukan Aiman tak kisah tu.Saya kakak kepada aiman yang sentiasa kisah..Kebetulan nama adik saya Aiman lor. Actually nak tulis Shyima tak kisah..tapi macam common jer..x cukup GEMPAK ! katakan...ngehngehngeh..;)

Sejujurnya, saya sangat sakit hati sekali melihat bilangan follower orang yang ramai. Seikhlas mungkin I tell you..Tapi saya tak boleh lah nak buat apa. Sebab ...sila rujuk link ini untuk kisah / sebab / faktor blog tu ramai follower ( Ini Tak Boleh Jadi Ni. Aiyark !)

Selasa, November 30, 2010

Isnin, November 29, 2010

It's My BirthDay !


Hahahaha. Ni bukan tajuk sekadar nak gempak jer. Tetapi, ini tajuk kepada perkara yang telah terjadi 9 hari lepas. Gila sibuk tau aku ni sampai tak da masa sangat nak update blog nieh. Heh. (alasan terbaik).

Tahniah kepada aku sebab telah mencapai umur 20 tahun pada 20November2010 !

Isnin, November 15, 2010

A Date With Myself. Ini Bukan Tajuk Movie.~

A date with myself atau dalam bahasa rojak Malaysia, dating dengan diri sendiri..Ok, aku tau korang faham bahasa Inggeris..Saja je nak translate...Hehehe..

Aku dengan beraninya cakap, majoriti. aku ulang MAJORITI di antara kamu tak kan berani keluar rumah dan merayau kat pekan/bandar seorang diri kan?? Terutama sekali perempuan...Yang ni memang fakta..Sebab antaranya,

Pertama : mak bapak confirm akan risau gila baban.
Kedua : peningkatan kes jenayah.
Ketiga : memang masing-masing akan rasa pe kejadah nak kuar sorang2 tanpa hala tuju.
Keempat : girls biasanya tak boleh kalau keluar tanpa kawan. i mean boys pun kadang-kadang macam tu gak kan??

Hah ! itulah yang terjadi pada aku hari ini. Bukan terjadi. Aku yang menjadikan hari ini begini. Selesai test lesen kereta, aku pun meraikan kejayaan aku. Bukan aku tak ada kawan. Tapi kawan-kawan yang tengah tak ada. Majoriti tengah exam, kerja dan sebagainya..Maka, aku pun pergi la ke tengah-tengah pekan? or bandar? teluk intan tu seorang diri.

Jangan tiru aksi ini. Kekeke..aku dah minta kebenaran ibu bapa. Memanglah mereka risau. Sangat-sangat-sangat risau. Aku tau. Tapi aku ni gila-gila-gila keras kepala. Nak jugak keluar n have fun la konon nya.

Mula-mula aku pergi ambik gambar lesen. Lepas tu orang tu cakap siap dalam setengah jam. Aku pun fikir la aku nak buat apa setengah jam tu. Ok la. Aku nak tengok wayang la. Walaupun aku tau perjalanan nak pergi tengok wayang memang jauh betol, tapi aku jalan jugak la. Aku suka tengok wayang dan aku tak tau apa sebabnya.( Memang otai la jalan sorang-sorang dari tempat ambik gambar ke cinema. Jauh ! ah, rasa bahagia puji diri sendiri)


Sesampai kat sana, aku tengok pagar tu separuh bukak. Ingatkan tutup. Tambahan pula, wa cakap sama lu, memang tak ada pelanggan langsung time tu. Terkulat-kulat aku sorang-sorang. Yah, baru la aku teringat hari ni hari Isnin. Patutlah semua budak-budak ada kat sekolah. Serius tak teringat langsung hari ni hari Isnin.

Aku menjengah ke kaunter. "1 tiket untuk UNSTOPPABLE."
"Dik, sori la. Kalau tak ramai orang menonton, kami tak main la cerita ni hari ni."
Aku ushar sekeliling. Ada sorang mamat India. Aku tanya dia nak tengok cerita apa. Rupanya dia tak reti cakap Melayu pulak. Maka aku bajet (agak) dia nak tengok cerita putuheramafd..entah pebenda tajuknye tak ingat...Gila kecewa aku....huhuhu..

Pe lagi, aku pun mula menelefon rakan-rakan dan taulan.Konon-konon dengan mengajak mereka beramai-ramai, cinema tu akan memainkan cerita tersebut.Hehehe. Tapi majoriti tak dapat nak datang sebab tengah kerja dan sebab plan tu last minit sangat.

Hak alah. Plan last minit. Kalau aku bagi tau awal-awal pulak, pe tindakan mereka. Adakah mereka akan mengenakan busana red karpet. ?? Uh,..eh,,yang aku nak marah apesal..Kalau aku kene ajak tengok wayang yang nak dekat start pun aku tak mau datang..kekeke..2x5 !

Ok. Aku buat muka selenge lagi tunggu kat panggung wayang tu. Buat muka penuh harapan gila-gila pada yang lalu-lalang depan cinema tu. Pastu aku masuk dan tanya kat kaunter balik,
"kak, kalau saya sorang atau 3 orang nak tengok pun tak boleh main ke?"
"boleh. kene lagi 3 orang la.."
"ok. saya akan tunggu sampai waktu tersebut ,sampai cukup 3 orang"

tunggu punya tunggu, ade la beberapa orang lagi yang datang ke cinema berkenaan. Semua tengok cuti-cuti cinta. Ok..aku tunggu lagi..Kot-kot still ada orang nak tengok unstoppable dengan aku. Maksud aku satu wayang dengan aku.

Menjengah waktu unstoppable ditayangkan.aku pun give up. waktu dah sampai. penonton tak sampai 2 orang pun. (aku sorang je penontonnya). aku pun gi balik ke kaunter.

"kak, 1 tiket cuti-cuti cinta"
     
Dah beli popcorn tu aku duduk la sorang-sorang. Aku boleh cakap dalam panggung tu ada 5 orang budak perempuan yang usia sekolah menengah rendah, dan ada 2 kapel kat belakang sekali dan aku pulak sorang-sorang tengah-tengah. Betul-betul 10 penonton.

Mesti orang lain pelik tengok aku ni tengok wayang sorang-sorang ke??

Tapi aku tak pedulik apa orang nak fikir. Aku enjoy diri aku. Hilang semua stress aku. cerita tu pun ok la gak. bez gak la...ok la..boleh la..

Tapi bukan pasal wayang ni aku nak ketengahkan. Yang aku nak ketengahkan, korang berani ke berjalan kat tengah bandar? or pekan? Teluk Intan ni seorang diri tanpa kawan dan berjalan kaki dengan jarak yang jauh ?? Berani ke??

p/s : IKLAN TIDAK BERBAYAR .sapa nak jadi partner tengok movie aku ? syaratnya mestilah gila suka tengok movie, berumur 18 tahun ke atas, tak kisah jantina yang 'tengah2' lagi disyorkan, mempunyai bajet untuk belanja diri sendiri sepenuhnya. Oh, did i mention, mestilah orang teluk intan.kekekeke. ketandusan kawan teluk intan yang full time free. should i have an imaginary friend??

Khamis, November 11, 2010

Angan-Angan Terindah. Bukan Realiti. ~

Ok. Assalamualaikum wbt kepada semua yang menjengah. Terima kasih yang tak terhingga Shyima ucapkan sebab sudi melawat blog Shyima yang serba cikai ini. Entry kali ini, Shyima nak bersifat jiwang leleh sikit. Tangkap lentok syal ! Ok, kembali berpura-pura menjadi jiwang dan sopan apatah lagi menggunakan ayat skematik untuk entry kali ini.

Shyima sangat-sangat teringin dan sentiasa berangan sebegini sejak umur Shyima 15 tahun (sekarang nak masuk 20, so dah berangankan benda ni selama 5 tahun). Apakah yang Shyima angankan? Adakah ingin menjadi pemain ragbi antarabangsa?? No ! Adakah Shyima ingin menjadi penjenayah nombor satu Negara? Sama sekali tidak ! Atau adakah Shyima teringin mempunyai kulit cerah dan badan ramping seperti gadis-gadis Girl’s Generation? Ok. Yang ni Shyima tak boleh nafikan sama sekali. Tapi itu bukanlah apa yang Shyima angankan selama 5 tahun kebelakangan ini.
Girl's Generation a.k.a So Nyuh Shi Dae a.k.a SNSD a.k.a The Era of Maiden
Yang menjadi putaran anganan yang telah meninggalkan kesan mendalam, merobek hati kewanitaan, mencahayai sinar percintaan yang Shyima maksudkan ialah lagu Spider- Relaku Pujuk. Hah, ada apa dengan lagu ni, kita tunggu sebentar lagi. Sebelum itu, cuba hayati iklan ini sebentar :


Relaku Pujuk

Artist: Spider
Ku dikejar bayang-bayang resah
Bila hatimu masih tak berubah
Enggan dipunya dan dipenjara
Belaian cintaku ini

Aku bukan lelaki yang tewas
Bisa mengambang walau ku ditolak
Biar diuji kanan dan kiri
Kau kan tetap ku miliki

Tiada lafaz yang lebih agung
Kalimah cintamu
Yang ku tunggu-tunggu
Biar jasadku yang menanggung
Permainan darimu
Relaku pujuk

Janganlah kau salahkan aku
Terus memburu menawan cintamu
Daku percaya sedikit masa
Kau kecundang akhirnya

Usahlah kau bersedih
Dihadapanmu aku hadir
Memadam resah dan curiga dari hatimu
Apakah kali ini
Bisa kau tolak dan berlari
Setelah aku menanamkan azimatku

Biar jasadku yang menanggung
Permainan darimu
Relaku pujuk

Ya…Bertemu kita lagi dalam rancangan…ZZZZzzzzz…..Hah. Dah hayati lagu tu dah? Sebenarnya, Shyima sangat teringin teman lelaki Shyima pujuk Shyima dengan menyanyikan lagu ini. Meh Shyima lakarkan atau gambarkan macam mana minda 15 tahun Shyima imagine ketika tu.

Ok. Shyima bayangkan Shyima dan dia bergaduh besar time dating dalam kelas waktu malam. Tapi salah dia la. Pastu dia pun pergi. Meninggalkan Shyima keseorangan di dalam kelas. (Warning: Minda remaja 15 tahun).Shyima pun nangis-nangis la cam nak rak. Pastu Shyima turun tangga. Shyima nampak dia berdiri kat hujung tangga tu.Shyima macam teragak-agak la nak turun. Tapi terus dia memainkan gitar dan menyanyi lagu Relaku Pujuk.

Shyima pun terpaksa la mencairkan diri. (kalau jadi betul2 cam ni, Shyima memang cair habis). Pastu Shyima turun tangga tu, dan dengar dia nyanyi sampai habis. Well, memanglah ada time Shyima macam nak mengelak, konon-konon nak lari la. Tapi dia halang. Dia pun kebetulan bawak geng die time tu, untuk back up die nyanyi. Bila lagu nak habis, Shyima try nak konon-konon lari la, pastu kawan-kawan dia halang dan menghulurkan sekuntum , bunga kegemaran Shyima sepanjang zaman setiap seorang. Daisy putih ! (ahh..bunga yang mencairkan hati wanita Shyima).

Pastu kawan-kawan dia mengelak, dia pulak melutut dan hulurkan sejambak Daisy putih kat Shyima. Fuh, dengan gitar yang masih meliliti tubuhnya..fuh..cair shyima…Ok…pastu berdamai la…
Hahahaha. Seronok dan teruja betul berangan macam nie !

Tapi macam sesuatu yang tak mungkin je. Mungkin boleh terjadi, tapi…entah la..Shyima tak nak mengharapkan sangat dan set minda Shyima..Lagipun ni kan berangan. Memang la hiperbola jer..Tapi Shyima nak bunga Daisy putih ! Sekuntum pun jadi la !

p/s : Warning. Jangan banyak sangat tengok Hindustan ! hehehe. Minda 15 tahun.Entah-entah korang punya angan-angan lagi hiperbola ! Renung-renungkan dan selamat beramal.

Isnin, November 08, 2010

Panda Eye. Dark Circles. Lingkaran Gelap Bawah Mata.

Semenjak dua menjak, menjak menjak ni, Shyima dah join in the club. What club?? Night Club? ermm..yang tu memang Shyima join..Tapi dalam FB je la..Huhuhu..~~Anyway, Shyima dah join Panda Eye Club ! Yeay ! Welcome to the club.

Siapa yang turut tergolong atau menggolongkan diri dalam golongan ni (berapa banyak golong da..), sila put your hands up ! Hoot~ !


Wakaka Ei Ei. Shyima ucapkan Welcome to The Club.

Ok. Ni tak bermaksud nak sentuh sensitiviti sape-sape atau apa-apa. Mungkin ramai yang mengalami Panda Eye ni semenjak dilahirkan lagi..er..mungkin ke?? Nothing's impossible. Dan ada sesetengah orang, contohnya Shyima yang baru-baru je menjadi panda.

Ok. Bila dah cerita kenelah sertakan bukti. Hah. Amek ko, buktinya.

Panda Shyima in Da , Haus lar..

Yang menjadi masalah sekaligus menghairankan kaum keluarga dan sahabat handai Shyima ialah, sebab apa Shyima ni menjadi Panda. Adakah sebab Shyima bermutasi? Adakah sebab Shyima telah disampuk oleh jin Panda? Atau adakah sebab Shyima sebenarnya anak Panda?

Huh. Suspen. Tapi suspender yang merepek kot. Antara faktor famous gila babun tak hingat dunia ialah TAK CUKUP TIDUR.Dan Shyima nak senaraikan sikit lagi faktor-faktor Eye Dark Circles.

1. Keturunan.
2. Terdedah kepada sinaran matahari.
3. Elergik dan Eksim.
4. Ubat.
5. Nutrisi.
6. Kepenatan atau tidur tidak mencukupi.
7. Kehamilan dan menstruasi.
8. Umur.

Untuk info lanjut sila layari link di sini. KLIK SINI. Eh, AWAK ! Tunggu jap. Sebelum tu, jangan klik lagi. Baca dulu sampai habis.

Hah. Mungkin faktor yang mengakibatkan Shyima transform jadi Panda ialah No. 2 dan No.3 sahaja. SAHAJA. Tak lain dan tak bukan. Apatah lagi no.8.

Sebab, kalau faktor keturunan, ahli keluarga Shyima tak macam tu pun..Lagipun, Shyima baru je menjadi Panda dalam bulan Mei 2010 dan ke atas..Kiranya sebelum ni mata Shyima bukan Panda..

Kalau faktor tak cukup tidur tu memang tolak ke tepi jauh2 la...Sebab, standard Shyima tidur pukul 10.00 malam ke atas tau. Sepanjang Shyima hidup, baru 2,3 kali Shyima tak pernah tidur langsung dalam sehari. Since Shyima duduk rumah keluarga Shyima ni (sebelum ni lebih banyak menghabiskan masa kat asrama je..), lagi la awal Shyima tidor. Sekitar pukul 9 malam gak la.

Mungkin Shyima terlebih tidor? Tak mungkin..Mungkin keperluan tidor Shyima perlu melebihi 8 jam? Huh. Pekejadah..kalau perlu lebih camtu, baik tidor selamanye je la..Astagfirullah..Tarik balik kata-kata..

p/s : Shyima tidor awal sebab x dapat tengok TV, sebab ada adik kecik yang layan Astro Ceria dan Playhouse Disney. Kepada TV berkenaan, sila menghargai pengorbanan saya dan kesungguhan adik saya demi menaikkan rating anda.
Hah. Amek . Ni baru Panda Eye. Mungkin versi Rock Star !! Yeyeah !

Ahad, November 07, 2010

Kisah Berhantu. Senarai. Malaysia Punya.Huhu~~

Terbaca Kosmo hari ini. Pastu terbaca pasal kisah Penjejak Alam Ghaib. Sapa yang tak baca kisah tu, boleh la gi baca kat online link Kosmo! Penjejak Alam Ghaib . Mamat tu agak kacak gak..Aish..Pe aku ter melalut pulak ni..Ish..Neway, Mamat tu pun geng2 blogspot gak nie. 

Sila tekan gambar untuk link direct ke Blog beliau. Beliau la mamat yang Shyima dok cakap2 tu. Si pencari hantu.


Ok. Bukan la pasal dia, yang menarik perhatian Shyima nak menulis post kali ini. 

Tetapi, di sidebar surat khabar Kosmo! hari ini ada senarai Lokasi di Lembah Klang yang aktif dengan aktiviti paranormal.Biar Aku taip balik.

highland tower.
1. Kondominium Highland Tower, Hulu Klang.
2. Institut Victoria, Kuala Lumpur.
3. Kediaman Elit Bukit Tunku, Kuala Lumpur.
4. Jirat Cina Ampang, Kuala Lumpur.
5. Jirat Cina Brickfields, Kuala Lumpur.
6. Perkuburan Islam Jalan Ampang, Kuala Lumpur.
7. Tapak bekas Hospital Lady Templer, Cheras.
8. Kawasan Sekolah Menengah Perempuan Bukit Bintang, Kuala Lumpur.
9. Kawasan berhampiran Poliklinik Cheras.
10. Jalan Kuala Lumpur ke Genting Highlands Resort.
11. Penjara Pudu, Kuala Lumpur.
12. Kawasan berhampiran MRSM Kuala Kubu Bharu, Selangor.
13. Kawasan Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

Ok. Memang aku dok Teluk Intan, dan senarai yang aku senaraikan majoriti tak de kene mengena langsung dengan aku..Just aku tak puas hati, No.12 tu je..
MRSM KKB dari jauh.
Actually sebelum ni pun ade gak no.12 masuk dalam paper STAR. Tapi yang STAR senaraikan tu, sekolah berhantu..And sekolah aku menang nombor 4 , kalau tak silap. Aiseyh. Patut bukan menang. Tah pe term yang sesuai...Untuk satisfy kan hati aku. Aku Google pasal list haunted ,Malaysia pulak.

4. MARA Junior Science College, Kuala Kubu Bharu, Selangor – A white flying apparition can be seen in various parts of the building.

Link . Aku just amek sikit part je la..Nak ushar lebih gi la kat link terbabit...

Tapi . Setahu aku la..Sepanjang 5 tahun aku kat situ, aku amat bernasib baik la sebab tak mengalami apa-apa..Orang lain ada la..Tapi bagi aku gangguan yang terjadi kat no.12 sama je macam boarding school lain..Malah kisah2 orang lain lebih hardcore daripada apa yang aku tau..
asrama lelaki MRSM KKB

Bukan nak bangga diri sebab tak pernah kene gangguan, tapi macam rasa banyak lagi school lain yang lebih layak kot..Lagipun, aku n my beloved frenz...ermm..kitaorang selalu gak lepak kat blok akademik yang gila spooky tengah-tengah malam..dan ..erm..nasib baik la x de pe2 terjadi...Ah..Mungkin hantu dengan kitaorang 2 kali 5 kot...Mungkin..

Kawan-kawan Shyima dan Shyima sendiri pernah bukak rumah hantu untuk minggu aktiviti..Well..it goes well..juz ada kisah sikit la..

Kisah 1. 
Kawan-kawan Shyima tengah set up, arrange dan certain hantu tengah make up. Shyima pulak duduk kat position Shyima iaitu di corner kelas. Peranan Shyima jadi hantu rambut panjang,serba putih, muka merah, dan kitaorang ada set up kubur untuk port Shyima..Shyima pun nyanyi2 la kat depan kubur tu..Sambil belai-belai kubur tu. Time tu kitaorang tak lights off pun lagi..

Kawan Shyima, Farah die bawa kerusi untuk letak kat kawasan melepasi shyima. Lepas sahaja dia pusing, Shyima pandang la dia. Dia tergamam gila. Dia lepaskan kerusi. Dia lari ke pintu depan. Shyima ingat die takut tengok muka Shyima. Kiteorang pun teruskan rumah hantu kitaorang. Bila dah habis, Shyima tanya dia kenapa. Tapi die tak nak cerita la pulak. Bila kitaorang dah balik , baru die bagitau. Die kata ada lembaga hitam tinggi kat belakang Shyima. Terus semua takut nak dekat dengan Shyima. huhuhuhu..btw, Farah yang gila becok ni memang diam sangat malam tu, dan sepatutnya dia mintak nak jadi hantu gak malam tu, tapi tak jadi.

Kisah 2.
Ada seorang customer ni. Dia tanya kiteorang, 
"Kak Puteri ! Kak Puteri ye jadi pocong tadi. Besar betol." Tanya junior kiteorang. Puteri dah buat muka pelik babun dah...Bukan Puteri je yang pelik...kiteorang semua yang jadi hantu pun pelik.."Ha..ye la..aku la tu" Puteri cakap..Bila budak tu pergi, kami tanya sesama sendiri..'Ada ke pocong??' 

Well, actually, sebenarnya kami ada gantung pocong untuk rumah hantu tu. tapi, untuk hari pertama je. Hari kedua, kitaorang cabut sebab budak-budak cakap takut. Dan saiz pocong yang kami buat pun kecik je. Standard saiz untuk bantal peluk kecil. Puteri pulak bukan saiz tu !

Neway, ni yang Shyima cerita ni, memang betol2 berlaku..Tapi ni cuma kisah kat rumah hantu sempena minggu aktiviti je la...Cerita yang lain, belakang tabir, bawah selimut, atas kipas, dalam tandas tu tak payah la Shyima bangkitkan...

Eh,,Shyima ni macam menunjukkan bukti yang skul Shyima ni berhantu la pulak..Ish..Mungkin betul la tu kot...

Pe2 pun MRSM KKB merupakan tempat belajar yang aman damai. Pemandangan memang superb..Dengan bukit luas terbentang...Memang hijau dan damai sangat la ! Seswai untuk yang betul2 untuk belajar. (except me..).

asrama perempuan. belakang sana yang tengah de pembinaan tu IKBN.

P/s : Korang ade story mory gak tak??

p/s/s : shyima ni seorang yang penakut tengok cerita hantu or thriller sebenarnya. Tapi itulah genre yang sangat digemari. means kene ditemani orang la ketika menonton.

p/s/s/s/ : Malam ni sangat sejuk. n shyima x nak tdo awal. sebab nanti kul 3 sumting mesti terjaga. n terdengar la macam2 bunyi...




Girls' Outing ! We're Sistar !

Si Nana
Si Mima / Shyima
6 November 2010. aku kerja. Memang site office kerja hari Sabtu. Aku buat kerja dan dalam kul 3.30 ke atas aku pun dijemput oleh Kakak aku, si Nana.

 Actually, aku sangat berbesar hati dan gumbira sebab since kakak ade kereta, ni first time kami keluar ke Teluk Intan berdua. Dari petang sampai malam. Malam tau..Anak dara kuar berdua malam2.Wow !

Ok. terover suka di situ.

Mula-mula kitaorang pergi ke Langkap. Konon nak buat rambut la. tapi lepas consider, tak jadi la..sayang nak potong...
Terus ke teluk intan, kami park dekat dengan pasar malam minggu dan berjalan ke Avon. Aku pun beli la perfume. Perfume Vanilla yang sangat sedap baunya. Harga RM30. Wah. Sekali lagi aku excited sebab ini kali kedua aku beli perfume yang harga RM30 ke atas.

Sebelum ni aku ciplak kakak aku punye lebihan perfume jer. x pun mak aku punye ke..x pun aku beli yang murah2 jer..So, aku sangat berbangga la mempunyai perfume sekarang...

Kitaorang pastu singgah kat Billion dan tujuan utama shopping. OK. Aku cakap terus terang. Kalau korang kat area teluk intan, dalam tempoh ni korang wajib singgah Billion. ! wajib ! Sebab tengah clearance sales. dan sangat murah..Especially baju-baju...Kasut ke..
Cita-cita aku nak mempunyai kemeja merah menyala akhirnya tercapai gak. Walaupun still mahal tapi aku cukup puas hati. Memang aku teringin gila, sampai nak nangis guling kat tikar untuk mempunyai kemeja merah mak ngah ! (ok, x de la se over tu kot)...
Tapi time kitaorang jalan-jalan kat pasar tu, tiba-tiba hujan pulak..habis basah keseluruhan..

Kitaorang balik rumah dalam kul 8.30 malam. Tapi pas tu kitaorang gi langkap balik. Untuk beli KFC.
this sure is looks delicious. nyum2.

Jumaat, November 05, 2010

My First Choc Moist Cake. :-) Mashita !

Shyima Cikai's Bakery . Kekeke. Mimpi.

Hahaha...Gumbiranya dalam hati ni...Masakan tidak..Shyima ni baru je berjinak-jinak dalam bidang bakery ni..Kalau takat dalam game Baking Life kat FB tu, memanglah Shyima dah pakar..Level 55 setakat entry ini ditulis..Hehehe..Sorry telah terbangga diri..

Kedai aku. Dalam Baking Life kat FB je la..huhuhu

Hurm..tadi Shyima dengan pantasnya mencari resepi dari Internet dan terus print...Pas tu Shyima pun start membuat kek seperti resepi di bawah..:


CHOC MOIST CAKE
Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur gred A
  • 250 gm buttercup
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan susu cair
Cara-cara
  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.

Terima kasih kat tukang bagi resepi yang superb ni..hanya di... http://www.resepi.mesra.net.com

Memang main buat je tadi..tanpa berfikir panjang pun.. Hasilnya..Gila tawar...!! Hahaha..X de la gila tawar..tapi bagi budak yang suka manis, agak tawar la...So, aku yang pada asalnya x nak buat topping, lantas pergi mencairkan coklat dan topping kek aku..pastu aku taruk sikit yang macam rice warna-warni tu..

Inilah hasilnya. Kek buatan Shyima seorang diri yang pertama ! Jjang !


Sebabkan banyak lebihan koko (sebab overdose air), Shyima buat kek kali kedua..Hadoila..Mungkin terover konfiden di situ..Sebab tu la kek kedua jadi lembik jer..X jadi pulak..X pe la...Belajar..





Mungkin kualiti kamera x bagus..sebab tu nampak gelap je..tapi actually x hangit pun tau..Lagipun dah topping dengan coklat, so kaler die agak berkilat dan rasa lebih coklat la ! Yeeaayyy !!! Tahniah kat diri sendiri..

p/s : mencuba pelbagai masakan sebab teringin nak jadi housewife..hehehe..hopefully...

Selasa, November 02, 2010

Bukan Nak berbangga, tapi berjaga-jaga..

Aku..ehem..saya..achhoomm ! erm..Tukarlah..Mood hari ni rasa nak bajet sopan sikit la...Kata ganti diri untuk kali ini ialah shyima dan anda. Ye, anda lah...

Sebenarnye, shyima dah plan dah nak tulis pasal something kat blog ni..Tapi minda nyanyuk separuh umur berusia 20 tahun ni asyik lupa je kalau tak tulis...

Berkenaan tajuk..yang dimaksudkan ialah demam..

Bukan aku teringin gila nak demam..tapi aku just pelik je kenapa since form 5 aku dah tak demam-demam..?? sekarang umur aku 20 tahun..

Sekali lagi aku cakap..Bukan aku teringin..Juz wondering jer la..

Ok..Mungkin ade yang beranggapan;

"Bersyukurlah badan sihat...Jangan mintak penyakit.."

"tak sakit maka antibodi kamu kuat la.."
tapi yang paling aku risau dan bermain di fikiran aku ialah, Tuhan akan bagi aku penyakit tua-tua nanti..

Tapi bukan aku sorang je yang mengalami fenomena dah lama tak sakit atau tak demam ni...ramai lagi di luar sana...

Apa-apa pun syukur sangat sebab badan masih sihat buat masa ni...mintak-mintak dijauhkan penyakit..

p/s :Eh..adoi la..mana pulak perginya kata ganti diri shyima, anda ni.. memang hampeh cikai tol la !

Jumaat, Oktober 29, 2010

Aku Ada Gitar. Tapi...

Yiihhaaaa !!! Yahooo. !! Selamat hari meng 'update' blog sedunia kawan2 blogger sekalian..!! Mana aku dapat informasi ni.?? Hah, sila menyesal kepada sapa yang tertanya..Mana la ada hari update blog sedunia..Blog ni kan kene update tiap2 hari..owh,patut cakap "tiap-tiap hari". Hehehe..~~

Dah dua hari aku terfikir nak update citer ni..Tapi aku sibuk la..Siang keje..Balik keje belajar..Malam pulak, erm..aku ni jenis tido awal kot..Dalam kul 9 ke atas, mula la ngantok..Tapi yang peliknya, mata aku ni bukan main lagi lebam..Mungkin terlebih tidor??

2 hari lepas bersamaan 27 Oktober 2010, aku telah membeli sebuah gitar kapor. kapok? wat eva..warna maroon..Aku tengok kat supermarket harga die RM 80 jer..tapi yang aku beli ni kat tempat lain..Harganya RM 90..Murah la kot bagi sebuah gitar..


Hepi aku bukan kepalang. Teringin gila kot...Tapi yang paling teringin nak mempunyai piano la..tapi tu aku kene kirim salam sayang rindu muahx2 dulu la sebab fulus pon cikai seperti tuannya..

Neway, mekasih mama n abah yang x menghalang dan support anak mu ini !!! Aligator ! Grass-sias! Sayang mama n abah lebih2...:-*

Balik2 rumah dengan penuh excitednya, aku pun goreng ! 

"Eh, cam ne orang main bunyi die lain2? aku tarik bunyi die semua sama jer.."

Kord la ! kord !
Aiseh,,kene belajar kord dulu la baru boleh main ni..Cit..Ingatkan mende kejadah ni senang je nak main..Goreng je terus bunyik cam lagu my heart ke..ni tak..kene belajar kord dulu..

Aish2..dungunyer...

Tapi x pe ! Aku bukan jenis putus asa. Lagipun aku dah siap 7 lagu, cuma muzik je belum masuk lagi. Urhg..

Memang akan ambil masa tapi better late than never.

Sekarang aku memang belajar tiap2 kali balik dari kerja..dan hasilnya..erm..kurang memberansangkan...

Tapi x pe..biar lambat asal selamat..Ucaplah semoga berjaya padaku ! Dalam hati pun xpe..doa tu !

P/s : Teman lelakiku membaca hampir separuh entry blog aku ni di satu malam baru2 ni, dan die komen kat aku yang kisah aku ni menyedihkan dia..cerita aku buat aku nampak macam orang yang sangat kesian katanya..Aku ingat aku buat cerita yang menggelikan hati selama ni..Aku pun x  tau la..Bagi aku menggelikan hati jer..a.k.a syok sendiri.

Sabtu, Oktober 23, 2010

Terfikir : Kalau Aku Jadi Seorang Ibu....

Aku selalu sakitkan hati parent aku...Aku ni memang degil...Sangat degil..Keras kepala...Emo...Pendam...Cakap kasar...

Aku selalu terfikir...

Kalaulah aku ada anak satu hari nanti, mesti anak aku tu selalu sakitkan hati aku...Sebab orang cakap, perangai anak kita akan jadi 2 kali ganda daripada perangai kita sekarang...

Kalau anak aku dua kali ganda dari aku, maka cucu aku 4 kali ganda dari aku la kan...dan seterusnya..isk2..
Aku sebenarnye risau dengan diri sendiri...Aku paling tak suka cerita apa-apa masalah aku kat orang..sebab dah ada banyak pengalaman..

Sama ada cerita itu dikhianati, atau mereka hanya mendengar tanpa perasaan atau pun hanya mendengar dan mengkritik dengan penuh kesialan.....kritik pun baik2 lar...

Pengalaman memang buat kita takut kan...

Orang cakap stress tak pe...tapi kalau depress payah sikit..

AH...aku dah lari topik...

Erm..kalaulah aku jadi seorang ibu..kalau aku pernah buat mak bapak aku menangis, adakah itu bermakna anak aku akan buat aku meraung??

Kalau aku pernah buat parent aku risau, adakah anak aku akan buat aku risau gila baban??

Kalau aku pernah bersikap kurang ajar ! adakah anak aku akan terkurang asam, terlebih diajar ??

Kalau aku pernah menipu walaupun sekali , adakah anak aku akan tipu aku 2 kali..?? atau lebih...

Biasanya, orang yang jarang buat salah, bila sekali buat salah terus kene tangkap..dan bila die menginsafi, orang di sekeliling pulak x percaya a.k.a losing faith..keadaan sekeliling yang macam tu buat kita rasa nak lari je kan..?? lari dari rumah ..x pun lari dari dunia??

MasyaAllah..nasib baik aku masih waras...

Oh...Mintak maaplah sebab update cerita yang pelik cam ni..juz seriously x de tempat mengadu....x dekk....
Mungkin ada yang anggap aku ni kurang perhatian or kurang kasih sayang, tapi aku sebenarnya terlebih dah..juz nak luahkan jer...x sudi dengar x  pe la..bia je aku syok sendiri..asalkan hati aku lege..

p/s : Next update x nak la wat citer touching2 cam ni dah..

Isnin, Oktober 18, 2010

Penyakit Berjangkit. Demam Fenomena !

Dulu2 kala..lebih kurang tahun 90-an lar, memang sumpit feymes dengan fenomena hindustan...Yang paling ngetop gila kaw2 @ punca utama virus fenomena hindustan tak lain tak bukan filem Kuch-kuch Hota Hai (Sesuatu Terjadi)...
Hah. Jangan korang nak ngelak bahawa korang tak pernah tengok hindustan...Hah..Jangan pulak nak kata tak pernah minat hindustan...Mungkin sekarang tak, tapi dulu...korang pernah suka kan?? Kekekeke...

Bagi aku la, buat apa nak malu mengaku apa yang kita suka...Kita suka, kita mengaku, kita suarakan ! Prinsip aku...x payah nak malu2...

Ada orang pernah tanya aku minat cerita cam ne..Aku time tu dengan penuh bangganya jawab, HINDUSTAN ! Suka gila2 !

Sekali kene bantai gelak tau ! Bukan dorang takat gelak, dorang siap cakap lagi, "orang kampung memang minat hindustan ek."..rasa nak tepek dengan gam UHU gak la mulut orang tu...cakap x bertapis kot..panas gak aku time tu..tapi terlintas gak dalam kepala otak. 
'betul ke orang kampung memang akan minat hindustan??'

Tapi korang tau, aku tak pernah back off dengan pendirian aku yang minat hindustan..Walaupun sampai sekarang pun orang yang tanya gelak mengekek-ngekek dengan jawapan aku, tapi aku pedulik ape..Dah aku betol2 minat n suka... Pedulik apa aku !

Sekarang aku dilanda fenomena korea pulak..Perintis virus fenomena ni x lain x bukan drama Winter Sonata...Pastu Autumn in my heart pulak..Pergh..Aku memang psycho habish la dengan En. Won Bin tu..Gila-gila minat..Won Bin ! Lu memang gila hensem bro !..
Sampai tahap buat name card backgroud die lagi...(kan dulu ade name card yang kita boleh pilih background nyer sama ada kartun, artis etc.) Kalau ade gambar dia dalam apa-apa magazine, aku akan gunting dengan cermat dan aku sematkan dalam fail sijil aku..pastu aku bawa gi hostel time form 3 or form 4 or form 5 ntah..Aku tepek kat almari aku..

Pe lagi...Tiap pagi bukak locker, mesti bagi kiss psycho sikit...Sanggup ambik masa tenung dalam locker sebelum mandi gi kelas...erm...............hehehehe...won bin, won bin...erm..heheheeh...ok ...gila kejap...

                              
Fenomena drama korea berterusan sampai sekarang...Tapi baru2 ni aku dilanda  fenomena group pulak..Singer..Sapa lagi x lain x bukan So Nyuh Shi Dae !!! a. k .a Girls Generation..
Time first time kawan aku tunjuk video dorang perform lagu Tell Me Your Wish, aku buat muka kerek gila dengan kawan aku..dalam hati aku..'berani dia cuba menenggelamkan era hindustan yang aku dah kembalikan di kalangan kawan-kawan aku !'

Aku bengkek gila kot...Siap kutuk lagi SNSD...Aku ingat antara yang aku cakap ialah, macam mana nak kenal tiap sorang ni kalau dah ramai sangat....Ape lar...
Huhuhuhu...

Yang x boleh bla nyer ..tiap bende yang aku kutuk, mesti lepas itu aku akan gila2 suka...

Oh...yup...Aku dah gila psycho SNSD sekarang nie...dan lain2..Aku yang sebelum ni kutuk kawan aku tengok Invincible Youth, merasakan cerita tu gila2 babun bes n kelakar kot..
Tiap hari aku akan search kat youtube according to upload date, regarding SNSD...tapi yang wajib aku search ialah seohyun..aku even google pasal seohyun tiap hari..

Aku siap boleh kenal lagi suara dorang bila dengar dorang nyanyi tanpa lihat wajah...

Huhuhuhuhu....

Walaubagaimanapun,,jiwa hindustan x pernah hilang dari aku...Bila aku free, aku layan la filem2 hindustan baru kat internet...Cuma kali ni tambah masa sikit layan cerita korea jugak...
Terdapat ralat dalam alat ini