Rabu, Oktober 06, 2010

Nak Kulit Cerah Macam Tepung Gomak !



kiri nana, kanan mima...kanan korang lar...
Aku x sure aku ni berkulit gelap sejak lahir ke sejak lepas lahir....Tengok la gambar sebagai pengenalpastian..Hurm..Tapi yang pasti bila aku mula kisah pasal warna kulit semuanya dah terlambat...

Di sekolah rendah, aku yang bermata sepet digelar Cinamamak...Faham2 la kenapa kan?? kalau x faham sila klik sini.
Memang aku selalu nangis bila orang ejek...tapi aku x amek ape2 tindakan pun..Zaman2 dulu manalah tau pakai pencuci muka...

Start high school, aku mula berjinak2 dengan pencuci muka..Tapi aku pakai sekejap je..Sebab aku x biasa dengan rutin cuci muka tu...lagi pun pada time tu wajah aku ni x de la masalah jerawat ke ape...juz gelap jer la...



Lagipun, kat high skul, aku gila2 aktif bersukan dan selalu keluar dari bilik untuk enjoy katak ! So, kulit pun bertambah gelap dari biasa ! GELAP GILA2... !


Masuk poli, apatah pulak aku punyer kos dip sains setiausaha, hah...aku pun kurangkan diri dari terlibat dalam sukan untuk mengelakkan kulit aku yang senang gila burn ni daripada terus lebih burn...

Aku mula berjinak2 pakai pencuci muka ,pencerah muka dan sebagainya..Banyak produk aku try..tapi setiap produk yang aku try tu aku  akan cakap cam ni lepas seminggu...

"Dah seminggu pakai ! x putih pun ! x nak pakai benda2 ni semua !"

Maka, tukar la pulak jenama lain..dan lain, dan lain dan lain..Masih x putih2 lagi.....

Pastu, aku give up gak la...Pastu aku pikir2 balik..Kawan2 aku dulu yang hitam2 belaka sekarang dah cerah jugak lar..Aku tengok dorang pakai bedak berlapis2 macam tepung Gomak ! Mungkin sebab tu la kulit dorang terlindung dari sinaran matahari sekaligus mencerahkan kulit mereka...

Mungkin ! So, sekarang kalau jumpa aku pakai bedak macam tepung Gomak, jangan terkejut dan mengecam aku pulak ! Aku pun nak putih gak la ! Tapi aku berpada-pada gak la kot dlm berbedak nie...

Tapi, sebab x bersukan, badan pulak yang naik ! Watever....

Tapi, sekarang kulit aku dah banyak berjerawat....Apa2 la.....



2 ulasan:

  1. wah..bler aku baca balik, ak x rasa kelakar la plak..tp xpe...

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini